Om oss

Så äntligen!

Efter att ha varit aktiv med rasen Kleiner Münsterländer sedan början på 90taletskaffade vi oss kennelnamn 2010, HUNTINGBROWNES.

4annika alla hundarna

Rogstabergets Jackson Browne är den hund som kommit att få en mycket speciell plats och betydelse för oss både inom aveln men som framförallt gett oss oförglömliga fina jaktminnen och framgångar. Man får om man har tur en sådan hund i livet.

Därför känns det självklart att det är JACKSONS namn vi för vidare för att bli uppstarten för vår avel..

Välkommen till vår sida om jakthunden KLEINER MÜNSTERLÄNDER. 
Det vi prioriterar i vårt bidrag till aveln är sunda, rastypiska hundar som uppfyller Svenska vorstehklubbens kriterier för sund avel.
Vår första kull såg dagens ljus 2001, men sedan dess har vi varit hanhundar trogna och bidragit i aveln på det viset.
Nu många år senare har det äntligen flyttat hem en liten tik till Gantarås igen, en finskimport med Jackson som pappa, Niemiapajan Vinna Browne som i dagsläget är avelsgodkänd, svensk jakt & utställningschampion och är en uppskattad jaktkompis och familjemedlem.
Vi – Annika & KG bor på en gård strax utanför Alingsås med våra barn Hampus och Nellie.
Goa vänner
Vi bedriver ett litet skogsbruk med jakten bakom knuten och förutom våra tre Kleiner Münsterländer finns det två katter, lite höns och fasaner på gården.
Jaktintresset delar vi och jagar aktivt med våra hundar båda två.
Jakten har alltid funnits med i bilden för oss båda på olika sätt.
För KG´s del har jakten alltid funnits som en naturlig del i familjen på den gård med mjölkkor han vuxit upp på.
För min del (Annika) har vi alltid haft hundar.
Under tonåren tändes det stora hundintresset på riktigt med kurser och idog träning.
I familjen fanns först Golden retriever som användes som stöthund och apportör.
När det gäller den praktiska jakten fanns intresset för naturen och lugnet men jag blev mer eller mindre medsläpad ut av min far för att sitta på rådjurspass, något som var mindre roligt då. 
Men som jag är honom evigt tacksam för idag.
Fågeljakten tog överhanden med all den charm den har och att forma sin egen jaktkompis att själv jaga över blev ett mål och på den vägen blev det münster 1996. 
Valet av ras var nog mer en slump, än att det skulle vara en enkel hund att dressera… En münster med sin söta uppsyn kan grundlura dom allra flesta att tro att detta är en förstagångshund.
Men icke.
En härlig allsidig hund att jaga över när man fått den lydig och det i tid.. 
MEN det är en ras som har mycket i sig och som kommer fram när jaktlusten vaknar, då vill det till att lydnaden sitter..
Vi är medlemmar i Västsvenska vorstehklubben sedan mitten på nittiotalet då de första jaktproven även provades på.
En klubb vi även skaffat oss fantastiska vänner genom åren.
Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och rasen Kleiner Münsterländer som sådan har utvecklats på ett mycket positivt sätt i både mentalitet, dresserbarhet och jaktlust. En resa som varit fantastisk att följa och även få bidra till.
Jakten och hundarna är något hela familjen Wängvik är involverad i, ett underbart sätt att ge sina barn möjlighet att tillbringa mycket tid i naturen och med djur.Hampus första skogsfågeljakt, ett par månader gammal

Vi prioriterar att jaktprovsmeritera våra hundar för att bidra till ett välbehövligt underlag för vår ras och aveln, plus att man på det viset håller sin jakthund lydig inför jaktsäsongen.

För oss är sundheten, dresserbarheten och mentaliteten det viktigaste på våra hundar samt att de ska fungera hemma i familjen. Trots allt så är dom just familjehundar större delen av året då jaktperioden är relativt kort.
Vi använder våra Kleiner Münsterländer som allroundhundar dvs på rådjursjakten, älgjakten, eftersök och som pålitliga apportörer. Dock ligger jakten på fågel närmast hjärtat då vi har möjlighet att jaga både fält och skogsfågel med hundarna. Vi jagar in våra hundar på fågel först och när lydnaden fungerar använder vi dem allround. Men vi ser till att lydnaden sitter innan viltet kommer in i bilden på allvar..
Lägger man den grunden tidigt har man nytta av det många år framöver, något som förmodligen är skillnaden på lyckad eller inte lyckad jakt..