2009

Vad händer 2009!

Här kommer lite rapporter framöver om vad som händer och sker…

091228
Snö jakt & hundar!
Äntligen kom snön lagom till jul! Det behövdes för både oss och hundarna. Dom senare är som tokiga ute och njuter verkligen. Vi har tillbringat de senaste dagarna ute i backen, på skidor, snowracer efter ponnyn och efter fyrhjulingen. Man blir som barn på nytt när snön kommer.
Vi har också varit ute och jagat lite, och det märktes på framförallt Jackson att de fått stå åt sidan sedan Nellie föddes. Det var som att släppa en projektil i skogen, men han skötte sig trots den lagrade energin… Nellie paketerade vi in i sele på magen så hon är nu invigd i jakten..
Jäger in action…
Jackson..
Julstök och jul kom och gick hos Wängvik..
Så är julen över för i år. Vi hann med att baka i vår vedeldade bakugn och granen kom in efter mycket letande. Till sist blev det en kompromissgran som nog sett sina bästa dagar enligt ena halvan av familjen. Fördelen med den är att alla barren snart ligger i dammsugaren..
Vi skulle även få till ett julkort mot bättre vetande. Att barn och hundar på ett och samma foto inte är helt lätt vet ju dom flesta. I vår familj är det inget undantag, men ändå ger man sig på det varje år. Det gick till slut om än motvilligt..

I vår familj har lugn och ro fått råda om man räknar bort sömnlösa nätter….
Julen är ju barnens högtid och visst är det så.
Här smög jultomten förbi utanför huset redan i julveckan första gången, så våran Hampus höll sig i skinnet i väntan på tomten. Julafton tillbringade han vaktandes i fönstret tills dess att lyktan dök upp borta skogen. Hans ett år äldre kusin var inte sen att kommentera tomtens jaktkängor..hoppas att det dröjer än några år innan Hampus drar samma slutsats. Lilla Nellie sov sig igenom tomtebesöket, helt ovetande om sitt berg med julklappar..
091210
Trevlig utsikt från köksfönstret och frukostbordet…
Det var fältprov i helgen som gick..
På Birger Knutssons marker utanför Alingsås.
Jäger skulle egentligen varit med men hans semester har varit lite för lång så han fick följa med mig och Nellie som åskådare. Det var riktigt kul att träffa vänner och bekanta igen och se trevliga hundar på fältet. Det var väl inte det mest barnvagnsvänliga stället men Lollo och Peter Book lyfte raskt tag i barnvagnen över stock och sten. Så visst kan man gå prov med barnvagn i följe…även Elin & Thomas Almroths lilla bebis fick följa med på provet i bärsele.
Nutidens jägare är på ingång..
Foto: Maria Fernelius
091129
Livet börjar sakta återgå till det normala..
och vi börjar få in rutinerna, förutom att sömnbristen är total, med matpaus varannan timma på natten.
Men lilla Nellie har piggnat till och är vaken lite under dygnet nu. Hennes storebror öser kärlek över denna lilla bebis och är sprickfärdig av stolthet.

Hundarna som hamnat i skymundan totalt den sista månaden har fått komma ut på sina promenader och får sitt. Jäger har högt och tydligt talat om att han minsann inte finner sig i att sitta på undantaget, och har satt tänderna i en hel del den här månaden. Hundsängen var det första att åka i soporna.

Släktträff…
I eftermiddags fick vi besök från Norge, då Jägers uppfödare Pål Toresen med familj hälsade på och fick inspekterat lilla Nellie. Det är försiktigt med besöken ett tag till för Nellies skull så en väl påpälsad familj tog fika ute i friska luften.
Även hundarna var med, Jägers mamma och syster Frida & Gixi. Våra hönor var lite väl intressanta men klarade sig även denna gång. Däremot fick familjen Toresen en trevlig doft i bilen på väg hem, Gixi hade hunnit besöka gödselstacken innan de åkte vidare…
Släktträff: Lokkebergets Fixit Frida, Lokkebergets Gixi, Rogstabergets Jackson Browne & Lokkebergets I- Jäger Browne

091118

Livet går inte alltid att planera in i minsta detalj…
…Även om man idag gör sitt bästa för att göra just det.
Vi skulle få tillökning i början på december, var det planerat, men Lilla Nellie ville annorlunda och kom till världen redan i början på november fem veckor för tidigt. Plötsligt är allt annat oviktigt och efter två veckors sjukhusvistelse är det enormt skönt att äntligen få komma hem med henne välmående och få en vardag ihop hela familjen. En väldigt stolt storebror njuter av att ha familjen hemma igen.
Orken och tiden har inte riktigt funnits för att prata..Men Tack alla ni som hört av er! Det värmer..
091101
Lokkebergets Igor har varit på prov..
En hund med mycket motor och jaktlust som blev jaktmogen tidigt. Igor fick till ett förstapris med fältbetyg 7 på särskilt prov i fredags och ett andrapris på ordinarie prov idag med fältbetyg 7 även på detta prov men med lite krångel på apporten med varm fasan
091031
Prästgårdens B-Isa en Jacksonvalp…
fick till ett andrapris på fält i UKL idag. Det kom en glad rapport från ägaren Ann-Charlotte Tielman. Isa har sedan tidigare ett tredjepris och efter löp tidigare i höst var det återigen en pigg och alert hund som gick till pris idag. Jättegrattis Ann-Charlotte!
091028
Gåsjakt i fantastiskt oktoberväder
Jag var inbjuden med Jäger och Jackson som apportörer på en and och gåsjakt vid kusten igår. Vi anlände i becksvarta mörkret och lite nyfiken var man allt på hur marken såg ut när det väl blev ljust. Gryningen kom och det visade sig vara en fantastisk fin mark för allehanda vilt och morgontimmarna bjöd på fin sjöfågeljakt. Vädret var lite väl fint för gäss och änder men fågel fanns det ändå gott om och jag njöt i det fantastiska oktobervädret. Ett ypperligt tillfälle för Jäger att få miljöträning och han skötte sig jättebra. Det är medicin för huvudet att få sådana härliga höstdagar. Trött men ändå full av energi åker man hem en sådan dag. Kameran var med men som alltid så blev det mest bilder vid fikapauser…..
soluppgång.. På pass..
bulvaner… gott om änder fanns det i marken..
En fantastisk utsikt vid åmynningen….
091020
Rapphöns och fasanjakt i skåne
En tradition som man verkligen ser fram emot ihop med goda vänner. Vi intog god mat på kvällen och mycket prat om hundar och jakt blev det. Jacksons Jaktchampionat fick vi skålat för också.
Vädret var bästa tänkbara men regnet föll tungt tidigt på morgonen och sprack upp lagom till att bilarna var startklara ut i marken. Det blev ett perfekt hundväder. Av samtliga hundar som var med så var fyra stycken unghundar som verkligen skulle få jaga samt få bästa tänkbara förutsättningar, förutom att även denna mark i år invaderats av kaniner. Det var blandad vegetation med gräsmark, stubb, potatisåker och betesmark. Och en underbar utsikt ut över havet. Även i år sträckte gässen över och var ju numera skjutbara hela dan. Men dom höll säkert skjutavstånd hela tiden…
Fågeltillgången var god men hundarna fick arbeta för sina fåglar. Familjen Wängvik jagade denna gång i varsin landsände. Då KG var på älgjakt i dalarna och satt på pass i snöfall, fick jag åka ner till skåne själv med Jackson och Jäger, och det skånska vädret var att föredra. Hampus som redan nu är inbiten jaktdeltagare var hemma hos fantastiska mormor ställde upp som barnvakt.
Jag slog följe ut i marken med Göran och Anne och deras två strävhår, varav den ena Ställa, är unghund och något yngre än vår Jäger. Ställa som blev jaktmogen tidigt har ett imponerande sätt att hitta och hantera fågel. Riktigt kul att se. Det fälldes fågel för henne, och hon hade både fasan och rapphönssituationer som hon skötte galant med full respekt.
Dock har hon en annan ganska stark talang som gett hennes husse något att klura på, intresset för hårvilt..men dreven för hennes del uteblev denna gång trots kanintillgången. Även deras Trumf skötte stensäkert sina fåglar.
Vi fick en härlig jaktdag och Jäger som vi fått ett bakslag med och som haft otyg för sig det sista med att stöta fågel hejdlöst skötte både rapphönskull singelfågel och fällning. Fantastiskt kul att se framstegen. Jag var så otroligt nöjd över att det vänt igen och kanske att slyngelåldern börjar lugna sig. Men viltintresset är det inget fel på. Han skulle nog om han kunde gräva sig ner till kaninerna.
Unghundarna och deras framsteg har sin charm, men visst är det en speciell känsla att släppa sin rutinerade vapendragare och lugnt förlita sig på att han löser sin uppgift och jagar klokt..En fröjd att se. Jackson njöt av att få vara med och skötte både rapphöns och fasan samt respekt för hare. Den dök upp framför fötterna på honom i apportsöket. Han nöp irriterat till den i baken där den dök upp och fortsatte leta efter fasanen. En ganska rolig syn.
En härlig lunch intogs vid havet där vi slöt upp med övriga gänget Ewa, Peter ,Lollo och Ann-Charlotte och även deras hundar men framförallt unghundarna hade skött sig utmärkt. Dock hörde vi Peters grova stämma vråla ett par gånger när han och Jonna tog ett varv, något han bestämt förnekade…Det var ett nöjt gäng som åkte hem. En tradition som är så trevlig att behålla..Tack för en trevlig jakt!
091017
Rådjursjakt i fantastiskt höstväder
En härlig eftermiddag i höstsolen har vi haft idag med både fasan och rådjur som resultat. Igår kom snö och trafikkaoset var ett faktum på landsvägen hem till oss.Totalstopp.
Idag var det svårt att tro det då solen lyste, marken åter bar och hösten och jakten visade sig från sin allra bästa sida.
På måndag blir det skåne och rapphönsjakt med goda vänner där Jäger och Jackson följer med, en tripp som blivit tradition de senaste åren, med god mat och sällskap i en mysig jaktstuga på kvällen. Skall bli riktigt trevligt. Förra året hade vi ett fantastiskt väder. Solen sken och gässen sträckte över oss i mängder där vi jagade intill havet. Hoppas på samma goda förutsättningar även i år.
091012
Härliga bilder..ifrån Lokkebergets kennel..Jägers uppfödare.
Pål och Jägers mamma Lokkebergets Fixit Frida deltog 2008 i ett reportage i Italien för en tidning där syftet var jakt över stående fågelhund. Vi fick ta del av bilderna. Härliga fantastiska bilder tagna på de italienska vidderna.

Men den här är nog tagen efter hemkomsten……

091010
Äntligen rådjursjakt!
Det var en efterlängtad första rådjursjakt med Jackson idag. Vet inte vem som längtat mest. Han eller vi. Vädret var härligt friskt höstväder och solen sken för en gång skull. Inget skjutet men Jackson fick jaga och skötte sig.
Ett par korta skall och så kommer han tillbaka efter direkt. Är bra sugen att prova i morgon igen…
Även fasan hittade vi. Fina ungtuppar som kacklande gav sig iväg framför näsan på Jackson.
091003
Riksprovet är över och provvinnarna är korade…
Trollängens Carl-Otto vann UKL och Zindyrella vann EKL
Jag och Jackson passade på att på vägen ner till riksprovet åka förbi kennel Contramarken där valparna nu är leveransklara. En jämn fin kull som jag ser fram emot att få följa. Både Anja Ylönen från Danmark och Marina Skotte ifrån Tärendö var på besök, det var länge sedan och jättekul att träffas. Marina hade även med sin unga tik Xantemi´s Foxie. En väldigt trevlig bekantskap.
Eftersom Jackson inte tidigare gått i betfält hade Carina och Bengts goda vän Jan med Contramarkens Flocke ställt sina marker till förfogande. Att få släppa på ett betfält där det visade sig finnas frilevande fasaner dessutom var en speciell känsla.
Båda hundarna fick ett par situationer och Foxie som ju kommer ifrån norra Sverige och inte heller gått i betor gick fantastiskt fint och respekterade fågel. Ser fram emot att följa denna trevliga tik.

Foto: Marina Skotte Carina Lundström och Xantemi’s Foxi Jackson

Riksprovet tog vid och ett par intensiva dagar är nu över. Jag har sett många trevliga hundar på prov. Turen var inte riktigt på rätt sida för dom jag delade stuga med men hundarna hade skött sig och gjort bra arbeten. Den ena gruppen hamnade verkligen i hararnas mekka där det dök upp en hare var tredje minut ungefär. När lunchen kom så hade samtliga hundar utom en haft ett par harresor var, helt sanslöst och inte lätt att hantera. Generellt så var det fågelrika marker att gå på hela helgen.
Jackson hade hela elva stycken avkommor som startade på riksprovets unghundsklass från Kennel Hedängen och Prästgården, varav fyra har lyckats gå till pris.
Det betyder att totalt tretton av hans avkommor nu startat på jaktprov varav åtta är jaktprovsmeriterade. Det vill säga att de gått till pris på fält eller fjäll. Fler att starta på prov blir det innan hösten är slut. Jag kan bara konstatera att det blivit bra kombinationer och helt fantastiska valpköpare till dessa hundar. Helt fantastiskt!
Hedängens Engla med ägare Tomas Olofsson gick i vår fältgrupp på lördagen och gjorde ett par fina fågelarbeten och jag höll stenhårt tummarna för att hon skulle få utdelning för sitt jobb. Engla blev den första münstern att ta ett förstapris på riksprov i elitklass, något som inte hänt tidigare. Det var på tiden med andra ord. Västsvenska vorstehklubben hade flera ekipage i elitklass med höga betyg. Starkt jobbat i det dåliga vädret som rådde på lördagen.
På Münsterfronten hade Münsterhusets kennel och Herrskapets kennel två respektive en hund som gick till pris i UKL. Totalt gick åtta münster till pris på årets riksprov.
En tjej som gick sitt allra första prov nånsin var Linda Alleborg med Alleborgens Vanilla. Tycker jag var strongt gjort att göra det på ett riksprov.
Jackson passerade nålsögat och fick godkänt på elitklassens eftersöksgrenar på fredagen och fick starta på fältet. Många pratade om elitklassens hemska vatten och att det krånglat för en hel del och det var med bävan jag åkte till vattnet på fredag morgon. Det var ett vatten som krävde att dirigeringen verkligen fungerade och som varit utslagsgivande för en del, men egentligen ett ganska trevligt elitvatten. På morgonen visade mätaren på 4 plusgrader ute, så vattnet var kallt. Det gick i allafall vägen och likaså rävspåret.
Lördagens fältdel avlöpte i bedrövligt väder med hård vind och ösregn.
Men det gick inte hela vägen för vår del. Jackson gick stort och fort på fältet men var inte helt följsam under dagen och fågelarbetet gick inte hans väg den här dan. Han var för het på fågel men förbröt sig inte. Dock hade han och jag inte riktigt samma uppfattning om vart den anvisade terrängens gräns gick. Han hittade fågel och jag såg hur fasanerna sprang framför honom i fågelarbetet men han lyckades inte få till det. Vi kastade in handduken och det var väldigt skönt att sätta sig i bilen genomblöt och sliten för att styra kosan hemåt. Jag är jättenöjd ändå. Vi klarade eftersöksgrenarna och fick möjligheten att starta på fält.
Vi har ju redan uppnått vårt mål. En fullbruksetta och championat och den karamellen suger jag på länge än. Nu tar vi paus för i år för att bara jaga med hundarna och invänta tillökningen i familjen till vintern. Att springa på jaktprov i sjunde åttonde månaden är inget jag vill göra om. Men det var värt det. Till nästa år är det Jägers tur.
090930
Riksprovet närmar sig med stormsteg. Ska bli kul att träffa på hundfolk ifrån norr till söder som man inte träffat på länge. Hoppas att skåne visar sig från sin bästa sida. Här hemma hos oss har vi haft minusgrader de sista nätterna. Kan nog bli kyligt för hundarna när vattenmomentet skall genomföras.
Som många andra härifrån ska vi ta oss en titt på betfälten hos bekanta på vägen ner till provet. En inte helt vanlig terräng för våra hundar.
090929
Ölandsprovet
Det är inte bara skåne som har drivor med hare….
I helgen som var så begav vi oss ett par stycken till Öland för prov i dagarna två. Jäger var anmäld i UKL.
Trevliga marker och lördagen bjöd på fågelrika marker, lite väl hård vind båda dagarna men framförallt mängder med hare. Vi som har max tre! stationära harar på våra marker hemma..I lördagens öppenklass hade 7 av 12 hundar åkt dit på hardrev innan lunch. Tydligen var även två av de fem återstående hundarna hårt belastade pga hare…Öland ligger snart i samma klass som skåne med harbeståndet.
Jag led med Björn Holgersson på söndagen då hans tik Kaksie som är efter efter Jackson och Hedängens Tindra, gått jättebra på söndagen och förmodligen missade ett högt pris pga hare. Hade “bara ” apporten kvar och i jämnhöjd med apportviltet går det självklart upp en hare och efter den en glatt skallandes münster, till förarens förtret. Men hon skallade i alla fall…Jag håller tummarna för att det går vägen nästa gång Björn.
Björn fick på lördagen ihop med träningskompisen Claes Kennedy se på när deras hundar gemensamt jagade hare över fälten med skall. De tillhörde med andra ord den snabbt minskade ÖKLgruppen…..
Unghundarna tillåts ju en del så några harresor blev det allt i vår grupp båda dagarna. Jäger var bra sugen han också men han hade oturen att få en väldresserad hare som sprang rakt i famnen på mig i stort sett. Ingen idé att försöka fortsätta insåg Jäger.
Jäger får invänta 2010 och får i stället tillbringa hösten i närheten av voljären och fåglarna. Han petade fågel och var oförsiktig, och harintresset var på topp. Han behöver ett år på sig innan det är dags för prov och jakt och får istället tillbringa riksprovsdagarna ihop med tikar hos våra vänner istället för på betfälten.
Summa summarum är det nog en hel del från helgens prov som fått något fundera över inför veckans riksprov och hararnas mekka….inklusive jag själv..
090928
Kahluas valpar i Danmark är fem veckor..
Inte helt lätta att få fast på bild..
090924
Jacksonvalparna på Contramarkens kennel växer…
För mer info se Contramarkens hemsida..
090921
Fullbruksprov som gav full pott! Jackson har blivit svensk jaktchampion!
Samtliga foton från fullbruksprovet är tagna av Annette Laursen. Se fler fantastiska bilder på hennes sida: http://galleri.ruhaaren.dk/#home

En tuff helg är över, där jag och Jackson deltog på fullbruksprovet i Västsvenska vorstehklubbens regi. Plats för provet var Almnäs vid vätterns kant.
Ett prov som i Sverige går en gång om året och där våra färdiga allroundjakthundar provas i åtta olika moment under två dagar.Där man på fältdelen även godkänns för fällt hårvilt.
När sista momentet var över på söndag kväll så var det fyra hundar som gått till pris, två danska strävhår och två svenska Münster. Det var från början nio förväntansfulla som på lördag morgon startade provet. Ett korthår, en grosser münsterländer, två kleiner Münsterländer och fem strävhår.
Jag hade satt som mål att ro iland bringselmomentet som extra utmaning och det gick vägen. Sist på lördagen ligger rävsläpet och det var med stor vånda jag väntade och väntade på att få se min hund komma med räven…På lördagkvällens genomgång satt jag smått chockad och fick veta att Jackson fått ihop 100p av 100 möjliga på skogsdelens alla moment.
När gårdagens fältdel äntligen var över så visade det sig att det gått just hela vägen, med en hel del dramatik på slutet för mig och Jackson.
Samtliga fyra återstående hundar hade lyckats få ett förstapris, och det var två münster som lyckats hålla sig kvar hela vägen.
Jackson fick 248 poäng och en andraplats, fem poäng efter den mycket värdiga provvinnaren, Gyvelunds Duco, ett danskt strävhår, inte ens två år fyllda, Qourums Argus kom strax efter Jackson med 240 poäng och danska Springbjerglunds Virak med förare Annette Laursen lika tätt därefter. Helt fantastiskt med fyra förstapris.
Samtliga deltagande hundar på provet var av mycket hög kvalite´och jag led verkligen med de som missade ett moment på vägen och därmed var borta. Besvikelsen är naturligtvis fullständig med alla förväntningar och föreberedelser inför detta stora prov. De hundar som föll bort gjorde det på moment som i vanliga fall är stensäkra. Men fullbruksprov är ett fullbruksprov och hundarna är trötta i huvudet och allt kan hända. Jag hoppas att samtliga ger det en chans till. Håller tummarna för er!
Framförallt tänker jag på Vijaga Jonna med Peter Book som gjort en fenomenal helg och inte fick till en godkänd fågelsituation. Jag led med Ewa och Peter när Jonna sökte och sökte men ingen fågel när man tillslut bröt. Så ledsamt att bokstavligen falla på målsnöret. Jag hoppas att de repar mod och får revanch till nästa år.
En fantastisk tik som var värd att få lyckas.
Provet var slut och prisutdelningen kom och jag fick åka hem med ett förstapris men framförallt en nybliven svensk jaktchampion.
Vilken känsla, helt oslagbar som jag länge länge kommer att ha på näthinnan. Det tog tid men det gick.
Jackson har en mycket hög viltfinnarförmåga, jaktlust och motor med en innerlig vilja att göra sitt bästa, en kämpe.
Han ger alltid 150% av sig själv och det är just viljan och motorn som ibland gjort att det inte riktigt gått vår väg på proven. Vilt finner han nästan alltid, men viltet har inte alltid funnits i anvisad mark på proven. Däremot har den egenskapen gett oss och kommer fortsätta ge oss härliga jakter. Han har förtjänat sitt championat väl där han gått till pris på fjäll, fält och fullbruksprov, där högsta valör blev en åtta på fält i EKL och ett förstapris på fullbruksprov.
Något att minnas på äldre dar, helt oförglömligt.
En härlig helg med så väldigt trevliga förare och hundar. Så trevlig stämning där alla stöttade varandra, och vilka trevliga danskar. Jättekul med samarbetet över gränserna. Man blir lite sugen på att åka över. Men idag är både jag och min hund väldigt slitna.
Det tar nog ett par dagar innan man förstått vad som hänt…
Visst är det en mäktig syn..mitt i rapsfältet..

Godkänt bringselarbete!

090915

Lokkebergets Ivo..jägers helbror…
har varit på skogsfågeljakt. Vilken fantastisk känsla att få fälla gammeltuppen för sin unghund!
090904
Skogsfågeljakten var fantastisk, både för familj och hundar.
Tillgången på fågel var mycket god och även förutsättningarna för jakten var fantastiska.
Det fanns enorma mängder bär vilket gynnat skogsfåglarna och även gott om svamp för oss svampälskare så nu är det förrådet såväl som syltförrådet välfyllt till vintern. Det kan nog bidra till goda fågelmiddagar..
Spänningen blev kanske i mesta laget när en björn klev in i marken under veckan och drog runt och visade upp sig. Att ha den på så nära håll var lite väl spännande.Vi hittade i samma veva färsk spillning som vi först trodde var varg pga utseendet. Det fanns bär i, något som även vargen kunde sätta i sig, men inget som skvallrade om att den ätit något annat än just bär. Så efter lite undersökning och telefonsamtal kom vi fram till att det var efter björn, vi hade tidigare enbart stött på stora högar efter björn till skillnad från den här, Intressant var det men bra mycket lugnare med en björn runt knuten.

Väldigt lik hundens spillning men bra mycket större..Det visade sig vara björnspillning…

Riksprovet 2009 i Skåne närmar sig..Anmälningstiden har gått ut och jag kunde konstatera att det finns 14 avkommor efter Jackson anmälda i unghundsklass efter tre olika kombinationer inklusive vår egen Jäger. Aldrig nån gång mer får man väl ett sådant tillfälle att se dem på fält samtidigt. Helt fantastiskt för mig som hanhundsägare. Även Jackson själv är anmäld.

Fick ett mail…ifrån Stockholm och ägaren till Hedängens Klara, en av de jaktprovsmeriterade tikarna efter Jackson. Klara är förövrigt numera godkänd för tiklistan. Dom startar på fjällprovet i Mittådalen i helgen tillsammans med flera jacksonavkommor. Fågeltillgången är ju som alla vet.. men jag håller alla tummar för att det blir en bra helg. Ett antal ekipage bara från västsvenska finns där uppe.

Hedängens Klara…

090824 Tips! Tillbehör till fasanerna och rapphönsen..
Jag har ett bra tag letat efter skruvar till att använda i fasanernas foderautomater som vi sätter ute i marken. Har letat på den ena jaktmässan efter den andra. Men så i helgen fanns en monter på plats när jag själv stod i monter. Högberga Ab heter företaget och har onlineförsäljning med rimliga priser.
Ett tips om någon mer än jag letar..
090819
Jacksons danska valpar har kommit!
Så har Jackson för första gången danska avkommor efter sig då den danska tiken Bjerge Ås Kahlua som parades i mitten på juni har nu valpat. Valparna mår jättebra och föddes för er som undrat den 14 augusti. mer info kommer…..
Bruksgrenarna är klara även för Jacksons del. Vi gjorde ett nytt försök Jackson och jag i förra veckan och Jackson var sitt vanliga jag igen, på hugget och fick sin dubbeltia välförtjänt. Min kollega Jaana med korthåret Bitz var lika nöjd hon över deras insats. Ewa Books Abbe fick även han till det. Denna gång med husse som förare då Ewas ena knä hamnade i fel läge under en av våra träningskvällar för någon vecka sedan, efter att Abbe helt oskyldigt kom farandes lite väl hastigt in i hennes ben. Kvällen slutade med sjukhusbesök för deras del. Men innan avfärd dit så fick Ewa ståendes på ett ben till ett klockrent vatten, så det kanske var värt det….
Vårgårda jakthunddag “Doggydagen” gick av stapeln i lördags. Företaget jag arbetar på är huvudsponsorer så det var lite pillande för min del när det gällde det, men det gick i lås även det. Hade anmält Jäger till utställningen för miljötränings skull. Domaren dömer heter det ju som någon i Münstervärlden skrev på sin sida efter förra årets stora utställning lite längre upp i landet, men jag hade i alla fall inte riktigt koll på den röda tråden i bedömningen..
Jäger då, ja han hade denna dag i alla fall för kraftigt huvud men en fantastisk benstomme och fick därför en tvåa med sig hem. Men jag är inte ledsen för det. Sjövild som han är så var det bra miljöträning, så kanske han kan lära sig att springa sansat i ringen någongång…
Jackson var inte anmäld mer än att hans avkommor var representerade från tre olika kombinationer och deltog i avelsklass och kvitterade ut ett förstapris för det. Jättekul med tanke på avkommornas ringa ålder. I stort sett alla befinner sig just nu också i slyngelåldern. Omdömet blev i allafall att Jackson lämnat en mkt bra könsprägel med vackra huvuden, utmärkt pälskvalite, men behöver växa till sig lite mer. Jättebra.
Två av avkommorna fick ett 1: pris med ck Hedängens Maria Goretti samt Prästgårdens B-Frodo. Jättekul.
Den tik som tillslut blev Bir och BIS 2 var tio år fyllda och fantastiskt välbevarad med härliga rörelser. Tiken heter Ranagården Bell och fick till och med vara och hennes mamma Illebölles Anja blev för ett par år sedan även hon BIR och då även BIS 1 till åren kommen. Jättekul att se!
Blixtbesök i fjällen…
Vi hade ju lite förhandsinformation om riptillgången och den verkade tyvärr stämma. Vi hittade fågel men inte många och dom kullar som fanns var små och bestod av 3-4 fåglar istället för som brukligt 8- 10st. Men situationer blev det och härligt var det, även om det regnade samtliga dagar. Men vad gör det när man får insupa fjälluft och hundarna får nyttig träning. Unghundarna hade kanske behövt tätare fågelkontakter för att förstå riktigt vad det handlade om och kanske vara lite försiktigare i sina kontakter med fågel.
Summeringen var att de skött sig bra, fått fågel i näsan samt fått bra träning. Och när det bar hemåt hade de fått ett och annat att fundera över. Dom är dock unghundar och skall så få förbli. Deras tid kommer i sinom tid. Var ålder har sin tid och det är viktigt att komma ihåg. Man glömmer det så lätt när det går bra. För Jägers del som även han är i värsta slyngleåldern; 18 månader, så skall han få gå i just den åldersklass han hör hemma , i unghundsklass och få tiden på sig att utvecklas i lugn och ro till nästa år.
Det var också en fröjd att äntligen få se Jackson i sin rätta natur, sträcka ut på fjället. Man kunde verkligen se lyckan i att få springa och springa stort..

 

 

090812
Xantemis Elda har valpat!
Nio små Jacksonvalpar såg dagens ljus den 10 augusti. sex tikar och tre hanar. Se mer info på Contramarkens egen sida

Foto: Carina Lundström
090811 Bruksgrenarna är äntligen klara för i år…
Västsvenskas ordinarie eftersöksprov gick av stapeln i helgen som brukligt på Hunneberg, kungens jaktmarker.
Jäger startade i både unghundsklass och öppenklass. Även Jackson startades utifall att det skulle bli en fjällstripp.
Men Jackson var inte alls på humör och jag var allt annat än nöjd när elitklassen var klar.
Däremot så har Jäger mognat allt eftersom sommaren gått och skötte sig i stort sett utmärkt.
Dagen slutade för Jägers del med att han blev utsedd till Bästa hund i spår i både unghund och öppenklass och vi fick två whiskeyglas till samlingen.
Skall bli väldigt kul att se Jäger få utlopp för sin energi på fältet och fjället i höst.
I stort sett samtliga i vår lilla grupp från sommarens träningar har nu fixat sina eftersöksgrenar och kan nu sikta framåt mot höstens jakt och eventuella prov.

Hunnebergsprovets samtliga domare, provledaren samt dagens bästa hundar samtliga klasser spår & vatten! Foto:Stig-Arne Persson
090723
Ett hundliv är alldeles för kort…
Vår lilla Funny fick somna in här hemma hos oss igår. Ett tungt tungt beslut. För en gång skull sken solen och en tung tung dag blev i allafall ett värdigt, fint och lugnt slut för vår älskade familjemedlem och vapendragare sedan många år. Vilken ynnest för en gammal hund att få sluta sina dagar hemma på gräsmattan i lugn och ro, och slippa åka iväg till en klinik. Det gör det hela lite lättare att bära men ändå så fruktansvärt tungt och smärtsamt. Det är myntets baksida av att vara djurägare. Och orsaken till att man egentligen inte ska ha djur. Det är så fruktansvärt hemskt att se dem bli gamla och försvinna ifrån en. Man får på något sätt trösta sig med att man får tusenfalt tillbaka under dessa år. Mer än man någonsin själv kan ge tillbaka. En trofast vän som obönhörligen följer dig vart du än går, vilket humör du än är på. Aldrig någonsin glömmer vi dig lilla Funny. Det är så tomt så fruktansvärt tomt….
090719
Efter några dagars semestertripp till kusten var det ganska skönt att komma hem igen. Någon dags sol blev det men även krabbfiske i regnkläder..Vi trivs nog bäst på landet där både vi och hundarna kan röra oss fritt. Jäger var utlånad till våra kompisar och hade njutit av tiksällskap i en vecka istället. Det var ganska skönt att få hem virvelvinden i alla fall. Ordningen är återställd. Nu är det maskinhallsbygge och voljärbygge som står på tapeten mellan skurarna.

Det börjar bli dags…för bruksgrenarna. Sommarens träning inför bruksgrenarna börjar lida mot sitt slut och samtliga vuxna & unghundar i vår lilla träningsgrupp känns väl genomarbetade. Det är det härliga att börja med en unghund. Man tragglar och tragglar och helt plötsligt har det hänt enormt mycket och man undrar med ens om kanske höstens prov inte är så långt bort i alla fall. Inspirerande är det i alla fall. För en gång skull slapp vi slåss mot knott, mygg eller regn och kunde i lugn och ro avsluta en härlig kväll med nybakt rulltårta..hela familjen var med och vi passade på att tälta vid sjön den natten. Ett äventyr för en fyraåring. Att hans mamma & pappa inte fick en blund i ögonen är en annan sak. Gäller att ta tillvara på sommaren och semestern.
Mården bärgades in.. svärmor hade försett oss med nybakt.. familjens välmutade näste jägare – Hampus
090704
Bjerge Å’s Kahlua 04216/2006 är parad med Jackson
Som ägare till Jackson fick vi för en tid sedan förmodligen den första förfrågningen ifrån Danmark. Att danskarna hittills inte använt svenska hanar beror på deras enorma utbud och närheten till Tyskland där utbudet är ännu större. Jättekul! Det är en spännande kombination och Här kan ni på danska Münsterländerklubbens hemsida se Bjerge Å´s Kahluas stamtavla, under fliken vhalpeliste. Ni kan även läsa mer om tiken på Anja Ylönens hemsida Hunters Limited., under fliken vhalpe. En sund och trevlig tik som används i praktisk jakt. Precis som Jacksons tidigare parningar är denna självklart också godkänd, av danska såväl som svenska avelsrådet.

090627
Hedängens Loka Alena har blivit svensk utställningschampion!
På kennelklubbens utställning i Borås idag så dömde Aina Lundmark münster. En jägare till domare visade det sig.
Loka fick sitt tredje och sista cert och kunde äntligen kvittera ut sitt utställningschampionat. Lätt tårögd stod jag vid sidan om ringen och såg en överlycklig ägare Catharina Alleborg ta emot certet. Jättegrattis Catharina!
Jag själv stod i monter på utställningen hela helgen och passade på att ta med Jackson som sällskap i montern och anmälde honom i sista minuten. Han slog till med att bli BIR och BIG-R med fantastiska lovord. Jättekul! Men jackson själv var väldigt nöjd över att äntligen få åka hem till sin korkek när dagen var slut.
På samma utställning deltog även strävhåret Ljungbokens Avec som inte ens fyllt året.
Ägare Stig-Arne “Lollo” Persson tillika webmaster för västsvenska Vorstehklubben.
Hans tik Avec blev Bir, En fantastiskt vacker tik. Jättegrattis Lollo.
090620
Xantemis Elda är parad med Jackson !
Jackson har ju sedan tidigare två kullar i Sverige och vi har varit försiktiga med antalet parningar. Vi ville avvakta och se hur hans avkommor artar sig och det ser mycket lovande ut. Några är till och med röntgade med utmärkt resultat. Parningen med Elda kändes självklar med tanke på att Elda och Jackson är väldigt typlika i utseendet, har mycket motor, en sund och trevlig mentalitet med hög dresserbarhet. Båda hundarna används självklart i praktisk jakt och har fina sunda friska linjer bakom sig. Jag har haft möjlighet att se Elda i praktisk jakt och det var en härlig kontakt med sin förare, samt att hon var mycket lydig och gick med bra fart och vidd. En trevlig jaktkompis som jag gärna själv skulle jaga över.
Valpar väntas förhoppningsvis i början på augusti. För mer info kontakta kennel Contramarkens hemsida http://www.contramarken.se
Innehavarna av Contramarken, Carina & Bengt Lundström är själva jägare och jagar aktivt med sina hundar samt är noga med att jaktprovsmeritera dem. De bedriver en sparsam och seriös uppfödning som jag varmt kan rekommendera.
Jackson & Elda
090615
Jäger har varit på kursavslutning….
Vi har under våren deltagit på kurs hos Anders Landin jag och Jäger som ju varit och fortfarande är en mycket vild unghund. Men under våren verkar det ha trillat ner både en och två tioöringar därinne och han har tagit ett jättekliv framåt i utvecklingen. Jättekul. Kursen avslutades med sedvanlig tävling där kursens moment lagts in plus att vi kursdeltagare fick damma av gamla bettan i lerduveskytte som ett av momenten och dirigeringen var den röda tråden i övriga moment såväl som apporteringen och allt var på tid. Tävlingsmänniska som man är så tog man uppgiften på blodigt allvar, vilket man inte var ensam om. Johanna med sin Bretong slängde sig i vattnet och bärgade in vattenapporterna själv…
Segrande ur striden gick tillslut Jäger till min förvåning. Jättekul. Det kan nog bli en lydig jakthund av honom också..
Lokkebergets Igor
Det vill säga Jägers helbror och Jacksons son, lyckades i helgen med att bli BIG-4 på svenska kennelklubbens utställning i Avesta. Fantastiskt roligt.
Igor var även först i kullen att bli jaktprovsmeriterad då han i vårvintras tog en sjua på fält. Leif Persson som äger honom kunde kvittera ut ett förstapris under våren då Igor blev godkänd på vatten och spår.
På årets riksutställning i år så lyckades också Igor med bedriften att bli BIR och BIS-4. Han slog sin egen far, vår Jackson som var väl urfälld i pälsen, Sällan har man väl blivit så överlycklig över att bli slagen som denna gång. Och ska man besegras så skall det vara av ens egna hundars avkommor. Bättre betyg går inte att få på aveln. Några glädjetårar föll allt i Bis finalen från min sida.
Jacksons första Avelsgrupp
Jackson hade fyra avkommor med på riksutställningen, vilket gjorde det möjligt att delta med avelsgrupp med blott 1 – 1,5 år gamla avkommor ifrån två olika kullar, efter Hedängens Tindra och Lokkebergets Fixit Frida. Gruppen fick ett förstapris med HP men fick se sig besegrade i BIS av en betydligt äldre och mer välutvecklad strävhårsgrupp.Detta var ändå dagens höjdpunkt för min del som ägare till Jackson. Att få ett kvitto på att kullarna är jämna och exteriört jättefina. Det var en fröjd att se. Jag hoppas även få se samtliga på prov i höst.