2011

20111231

Gott nytt år /Happy New Year!

Niemiapajan Vinna Browne

20111222

God-jul från oss till er!

Nytt avelsråd för KLM..

Vårt tidigare avelsråd Johnny Broman avgår i årsskiftet och utsedd till nytt avelsråd är Malin Nyström, Bicados kennel. Se mer info på www.vorsteh.se

Stort lycka till Malin!

Här hemma kom äntligen snön och med den julkänslan..Mycket ledig tid framöver som skall tillbringas ute i friska luften i skogen med hundarna och i pulkabacken.

Hönshuset har hårdbevakats det sista….av räven, ännu en skabbräv visade det sig när den hittade till fällan. Rävstammen och senare rävskabben exploderade här i år, vi har dessutom skjutit fler än tidigare år. Trist trist på många sätt. Antalet rådjurskid har inte varit många i år och vi har haft ett par omgångar med behandlingar som följd på hundarna. Nu hoppas jag det lugnat sig.

20111219

Det går långt mellan uppdateringarna nu….

Men en go fjärde advent hade vi igår.

Traditionsenligt grillade vi korv, åkte pulka och letade julgran ihop med en barndomskamrat med familj här hemma.

En mysig tradition för att träffas åtminstone en gång per år…

Wängviks årliga julkort blev däremot en kaotisk historia…En sjövild tvåårig dotter som inte ville dela plats med sin storebror, en sur katt och en lika vild unghund….Men kort blev det i år med…

En lika go eftermiddag med jakt blev det. Underbart väder med mycket vilt och hundarna som skötte sig…Hoppas det blir många sådana till innan säsongen är slut…

20111208

Grattis Ann-Charlotte!

Äntligen fick jag säga GRATTIS till ett välförtjänt förstapris!

Prästgården B-Isa (e.Jackson u.Rödhammerens Cirka)med ägare/förare Ann-Charlotte Tielmann fick ett förstapris i ÖKL på särskilt fältprov i halv storm och kraftigt regn den 29 november. Jag har haft förmånen att se tiken ett par gånger på fält och det är en tik som har kapacitet för riktigt höga fältbetyg. En tik som i stort sett alltid går till pris och som är en enorm viltfinnare med en härlig fågelbehandling.

Om du visste vad glad jag är för din skull Ann-Charlotte!

20111205

Nytt gips..halvlek..

Nu känns det som man vågar se framåt och hoppas…Såren börjar bli lite mindre och antibiotikan har hjälpt rejält. Vi håller tummarna för att det inte blir lika täta besök på Blå stjärnan framöver. Är innerligt glad över att jag gick över hundarnas försäkringar förra året..

En månad kvar lite drygt tills gipset förhoppningsvis tas bort och har vi tur räcker det med två omgipsningar… Man inser hur fort muskelmassa försvinner.

Jäger så annars välmusklade bakben är helt platt efter fem veckors gips. Men till sommaren tror jag att han är sitt vanliga jag igen fysiskt. Han har lite grann köpt läget och tar sig numera fram helt ohämmat på tre ben med tratten på huvudet. Som om den alltid suttit där. Dom är verkligen anpassningsbara dom fyrbenta…

Ett kreativt gips denna gång…

En kalashelg..

Här hemma är en intensiv helg tillända. En lyckad kalashelg, då min far fyller 60 idag men firades stort med öppet hus i helgen.

Det var en trött familjen Wängvik igår. Med småbarn hemma är det inte ofta just nu som vi är nattugglor, men en rolig kväll hade vi och en väldigt nöjd jubilar.

Grattis goa pappa på din dag idag!!

En go pappa, morfar och farfar på årets ripjakt..

20111127

Vilken dag!

Svenska vorstehklubbens Södra avdelning hade sin officiella utställning i skåne igår.

Så trevligt och bra anordnat i perfekta lokaler.

Jag hade en mycket trevlig dag i skåne.

Jackson och Vinna var anmälda men in i det sista tvekade jag att ta med Jackson då han var helt urfälld, men blev övertalad på plats att visa honom.

Vilken tur att jag gjorde det och vilken tur att jag åkte!

Jag fick se Jacksons dotter Contramarkens Hazel bli BIR o BIS2!!!

Carina Follstam som äger tiken och är uppfödare till henne stod chockad vid ringen och fick se Hazel ihop med Cicci Lande´n som handler kliva fram på BIS2 platsen.

En härlig syn att se, och vi var nog många som hade svårt att hålla tårarna borta.

Stort stort grattis Carina!!!!

Contramarkens Hazel BIS2 m Handler Cicci Lande´n.

Jackson blev BIM och det är jag jätteglad för. Att få se en avkomma som BIR och BIS2 med det fina ömdömet över sina rörelser som Hazel fick är det bästa betyget man kan få!

Blev också alldeles rörd till tårar över den enormt fina kritik Jackson fick av domaren trots sin pälskondition och jag är oerhört glad över att fått bidra med Jackson i aveln. Han har givit så fina och trevliga kombinationer och jag kan med stor ödmjukhet konstatera att jag är mycket nöjd över resultatet och de avkommor som finns efter honom.

Lilla Vinna som nu blivit 13 månader och börjar växa till sig fick omdömet “En liten pärla som jag skall förvalta väl”..Hon fick Excellent m ck i juniorklass och kom 2a Bt efter sin halvsyster Hazel.

Jag kan lova att resan hem igår gick väldigt lätt. En fantastiskt fin dag.

Niemiapajan Vinna Browne, 13 månader

Jag fick också förmånen att få visa ett strävhår Trollängens Rustan i ringen. Något panikslagen över den storleksskillnad på hund kom jag ut från ringen med ett Excellent m ck och 3 Bh. Konstaterade att det var storlekskillnad på KLM och strävhår…

Trollängens kennel tog storslam i går och när domaren slutligen bestämt sig så stod Trollängens Ragnhild som BIS1. Stort grattis till Trollängens kennel! Det är ett nöje att se era hundar i ringen!

BIS1 m handler

En annan trevlig bekantskap bland münstrarna blev BIS1 valp. Det var Åse Kyttäs valp lilla valp Münsterkullens Balrog “Dennis” Dennis som för övrigt är barnbarn till Jackson med Hedängens Elin som mor. Grattis Åse!

Även Åses äldre hane Russel (Quorums Grip) som är pappa till Dennis var med och då i championklassen. Han fick Excellent m ck och kom 2:a Bh

Championklassen hanar KLM..

Åse m “Dennis” BIS1 valp

Vinnas “hundvakt” medans jag var i ringen. Södras ordförande Patrik Sjöström..

20111116

Sista älgen..

Här hemma jagar vi älg tillsammans med markägarna för grannmarkerna, då vi är tio markaägare som gått ihop. Ett gott gäng, och det är så kul att höra de “gamla rävarna” i laget berätta om markens olika namngivna ställen. Namn som inte på något sätt är logiska eller som en annan aldrig kommer att lära sig. Men så kul att höra om och vad mycket man har förmånen att lära sig. I helgen som var befann jag mig i Lycksele och jobbade och missade en jakthelg. Här hemma var det kalvjakt där både KG och morfar var med. Jackson likaså, det är en fröjd att ha med honom. Så pålitlig och arbetsam.

Således är älgjakten slut här i Gantarås för i år då den sista kalven föll under dagen..

Sista kalven, En nöjd hund och nöjda jägare..

20111115

Nytt gips och nya förhoppningar..

Att det skulle bli en lång väg tillbaka förstod vi, men kanske inte riktigt hur mycket som kunde tillstöta under Jägers tillfrisknande.

Efter ett nära sex timmars långt akutbesök på Blå stjärnan så kom jag igår kväll hem med en omgipsad och trött Jäger.

Han hade fått skavsår av gipset och nu är plötsligt såren ett stort bekymmer..

Så nu blir det nytt gips och såromläggning varje vecka..

Har flera gånger tänkt på Ingrid Olofssons strävhårstik Coral, som olyckligt bröt benet illa som unghund, och som nu i höst tagit sig igenom elitklassen på jaktprov och fungerar alldeles utmärkt som jakthund efter en lång rehabilitering och många många veterinärbesök.

Då känns det som att även detta kan gå vägen och att Jäger skall få busjaga igen..samtidigt undrar man hur mycket man kan utsätta dem för…

Idag är han ialla fall uppe och springer som vanligt och är pigg och vrålhungrig…

20111108

Knappt har Jäger återhämtat sig efter en tuff höst.

Han insjuknade efter årets fjälljakt och var riktigt illa däran ett tag.

Så var det dags för olycksfågeln igen…

Vi har i alla år varit förskonade från allvarliga skador, men nu var det ett faktum.

Jäger ådrog sig en skada på ena bakbenet i förra veckan och efter flera olika veterinärers utlåtande har man konstaterat att en av senorna i bakbenet är fläkt. Fanns ingen styrsel alls i hasen, som bara hängde.

Domen, 6-8 veckor i gips, med ett par omgipsningar.

Det har varit en minst sagt tuff vecka här hemma innan vi kommit fram till ett beslut.

Men hade de inte gett honom så goda utsikter som dom gjorde att fungera som jakthund igen, då hade vi nog inte orkat ta oss igenom en sådan lång konvalescens.

Fanns inget att tveka över enligt specialisterna på Blå stjärnan med en sådan ung och stark hund och med den hjälpen känns det nu som det enda rätta beslutet.

Han är vid gott mod och tar det hela ganska bra så här långt.

Går väl någon vecka till så har han lärt sig att ta sig fram bättre också.

Lille Jägermeister har det så bra man nu kan ha det. Är med på jobbet på dagarna och njuter av uppmärksamheten. Nu håller vi tummarna för att det går vägen.

Denna härliga hund förtjänar alla chanser som finns……

Någon jakt här hemma i skogarna hann det aldrig bli i höst för Jäger tyvärr.

Han kommer vara laddad nästa år….Det viktiga nu är att han blir återställd.

En trött och sliten Jäger….

20111031

Vinna har inte varit sig själv sista veckan. Väldigt lugn och

inte alls motiverad ute. Vi halkade med på ett jaktprov under veckan som var men Vinna hade andra planer än att springa och var inte alls sig själv. I efterhand när man nu fått veta vad det var så skulle man inte startat henne.

Märkligt tyckte jag då om hur hon var men hon är ju ung..Men det visade sig att en urinvägsinfektion spökar..

Känns skönt att ha fått besked om vad det var, det lär inte dröja länge innan hon är sig själv igen och springer som vanligt. Det känns skönt.

Nu blir det jakt här hemma. Hoppas få fälla fler fasaner för Vinna.

På språng ..Vinna

Vi hade nöjet att ha två norrmän med på provet, Anita Dreng och Andreas Hervik som båda hade avkommor från Bergtuns kennel.

Bertuns A-Kira och Bergtuns Cleo. (Cleo har Jackson som pappa)

Med mycket fin fart, vidd och reviering hade båda två goda chanser till ett högt pris. Men inte denna gång tyvärr. Hoppas få se er här i Sverige snart igen. Tusen tack för en trevlig dag på fältet.

Anita Dreng m Bergtuns A-Kira

Dagen slutade abrupt då Cleo skar upp sig illa, så innan provet avslutats fick vi köra henne till närmsta veterinär istället. Ihopsydd och groggy kunde hon fortsätta färden hem till Norge igen…

Andreas Hervik m Bergtuns Cleopatra och Vinna

Stort grattis till Ingrid Olofsson som fick sin andra elitetta med sin egenuppfödda avkomma Hedängens I-Coral. Det är en fröjd att se er två på fältet ihop. Du för din hund med mycket små medel! Är bara en tidsfråga innan Coral tituleras jaktchampion.

20111028

Livet är oförutsägbart…och så grymt.

Nåddes idag av beskedet att en bekant till mig som jag lärt känna för ett antal år sedan genom hundvärlden och jakten, hastigt gått bort i en tragisk eftersöksolycka.

Tinna en härlig engagerad och supergo tjej som jag skrattade ihop med så sent som i somras när vi träffades sista gången….

Full av liv och engagemang, mitt i livet.

Svårt att ta in och förstå. Kvällen här hemma har varit tyst.

Mina tankar går till Tinnas sambo och familj.

Tänker på er och är så innerligt ledsen för er skull…..

20111024

Vilken helg!

Vinna 12 månader fick ett förstapris med åtta i fältbetyg!

Sitter här med ett leende på läpparna efter gårdagens jaktprov. Det var ordinarie prov i Falköping i västsvenskas regi. En helt ny mark för i år.

Ingrid Olofsson var provledare och gjorde det med bravur.

Fälten var gigantiska och vi hade stora förhoppningar om att hitta rapphönskullar där ute.

Vinna hade i första släpp turen att hitta en and i ett vassområde intill ett viltvatten som vi fick en godkänd fågeltagning på. Det visade sig bli den enda fågel gruppen hade på förmiddagen. Ett antal hundar sökte fint men tyvärr var inte fåglarna där just då.

Vi sökte ny mark på eftermiddagen, en mycket rolig fasanmark. Fasanerna är inte helt lätta så här års och det vill till att kunna nypa fast dem. Inte helt lätt för unghundarna. Cattis Wicke var nära men fasantuppen lurade honom och ville inte komma på vingarna tyvärr..Men det kommer fler chanser. Han har tiden för sig.

En härlig god vän, Cattis Alleborg..

I väntan på provgruppen…var är dom..?

I slutet på dagen hade tre hundar gått till pris i gruppen.

Stort grattis till Ewa Book med egna avkomman Ljungbookens Abbe som fick en sjua på fält och flyttades därmed upp i elitklass!!

Claes Kennedy med sin grossertik Aya fick en sexa på fält, dagen innan fick hans fina strävhårshane Katholts Gibson en åtta i UKL. Grattis Claes! ..

och tack för fotohjälpen..

Claes Kennedy Nordqvist m Aya Ewa Book m Abbe

Med förra helgens jaktprov i åtanke så bestämde jag mig sent kvällen innan för att åka på provet. Vinna var anmäld men jag var osäker, hon är ju mycket ung.

Vilken tur att jag åkte!

Vinna gick fantastiskt fint, bra vidd, fart och en härlig reviering samt hanterade både de stora fälten samt täckt terräng. Hundarna fick arbeta hårt för sina fåglar hela dan. Dagen slutade med två godkända fågelarbeten för Vinnas del. En på and och en på fasan.

Tyvärr gick det inte att fälla då en telefonledning var i vägen..så det blev till att invänta kastapporten…Med förra helgens apportering av tomhylsa i bakhuvudet så var det en något nervös förare som satte sin hund i väntan på skott och kast. Det gick bra och en lång väntan på prisutdelningen tog vid.

Det slutade med ett förstapris och en ÅTTA i fält och kastapport tio, bara två veckor efter att hon blivit ett år, helt sanslöst!

Glädjetårarna gick inte att hålla borta.

Är så innerligt glad för denna lilla hund.

Vinna och hennes helsyster Vilja blev 1 år i mitten på oktober och har båda två blivit jaktprovsmeriterade med förstapris på fält.

Det är två tikar som är tidigt jaktmogna med en mycket hög dresserbarhet.

Det kan man inte annat än att vara tacksam och glad för!

Kastapport..

ett antal sådan här hoppade fram under dagen..

viltparad

..Nästan alla provdeltagare på söndagen..tyvärr lite mörkt då det var skymning..

20111022

Stort grattis till Bergtuns kennel…

Har en kull efter vår Jackson och Quorums Asenta i Norge. Uppfödare är Eva Kulstadvik. En kombination som verkar mycket lovande, kullen är nu 1,5år.

Jag hade i helgen som gick förmånen att få se en tik ur denna kullen, Bergtuns Cora på jaktprov här i Sverige, närmare bestämt i Alingsås på Vittene, Birger Knutssons mycket fina marker.

Cora gick till pris båda dagarna, fältbetyg 7 vilket gav två välförtjänta förstapris i UKL.

En mycket trevlig tik som fick väldigt fin kritik av domaren båda dagarna, hon är dessutom spontant lugn i flog, något Jackson var som unghund och som jag vet att flera avkommor är. Denna egenskap hade även Jacksons mamma från början.

Stort grattis till Coras mysiga ägare Ellen Hilde Bergli och till Bergtuns kennel för fin uppfödning!

På samma prov och i samma grupp på söndagen gick en annan trevlig münstertik som jag hade förmånen att se, PRÄSTGÅRDENS C-SILVA. Hon gick som en projektil och det var riktigt kul att se henne. Tyvärr så fann Silva inte fågel, hon fick verkligen alla chanser, dock en hare som fick rejäl motion….Men i unghundsklass tillåts en hel del och det var att Silva ej hittade fågel som gav EG i betyget. Synd.

Mattias som äger Silva hade münster sedan tidigare men gick sitt allra första prov och berättade att han tidigare inte sett prov som något trevligt alls, enbart onödigt. Han

ändrade sig fort. Jättekul att höra. Silvas helsyster C-Trissa som ägs av Ann Holgersson var också med, en mycket behaglig tik. Hon har inte kommit lika långt i sin jaktmognad men det kommer, en supertrevlig tik som tyvärr inte gick till pris denna dag. Båda tikarna som är 1,5år är för övrigt barnbarn till våran Jackson. Skall bli jättekul att följa dem.

C-Silva C-Trissa

Däremot tog Silvas uppfödare Martin Holmberg med henne på särskilt prov ett par dagar senare till samma mark, Vittene utanför Alingsås. Hon fick då en välförtjänt sjua med hem. Vi skulle varit med vi också men fick förhinder och missade detta. Skall bli kul att följa Silva som är efter Hedängens Valentin och Rödhammerens Cirka.

Ellen Hilde Bergli med Bergtuns Cora

För egen del fick vi en reservplats på söndagen jag och VINNA i samma grupp som Cora och Silva, men det var inte vår dag riktigt. Vinna var trött och inte alls sig själv. Hon skötte en rapphönskull jättefint på morgonen då hon dessutom fick stå och vänta jättelänge medan partnern stod samtidigt längre bort.

Hundarna fick slita hårt för sina fåglar denna dag, precis som det ska vara. Det slutade med en sexa på fält för vår del men kastapporten är något jag kommer att minnas länge.

När fågeln var kastad och Vinna fick lov att gå så kastade hon sig iväg och sprang..över..fågeln och hämtade tomhylsan från hagelgeväret som hade ejektor. Förmodligen såg hon när den flög ur och kände inte riktigt för att göra det hon skulle så det blev en miljövänlig apport istället..Efter en hel del allvarsamma ord insåg Vinna att det kanske var bäst att apportera det som skulle apporteras och gjorde en perfekt avlämning..Ska man skratta eller gråta? Unghundar är härliga och jag bjuder på de goda skratt som blev efteråt…

Men hon gick till pris och det är jag glad för. Hon är ju bara ett år.

En av våra vänner fick också sin tredje jaktchampion, Göran Stamborg med TROLLÄNGENS STÄLLA. Jag minns att även Ställa levde rövare med kastapporten som unghund vid ett par tillfällen, så det finns nog hopp för oss också.

Grattis Göran och Anne till er dubbelchampion!

Den helgen gick även skåneprovet och ytterligare en Jacksonavkomma gick till ett förstapris, Prästgårdens B-Yassa fick en sjua på fält i ÖKL, förare och ägare Joakim Ekelöf. Grattis!

Samma dag som Vinnas helsyster Vilja gick på Långtora gick det en KLM i unghundsklass som utmärkte sig och gick fantastiskt bra. Så ung och så jaktmogen, TORPARÄNGENS ASKA fick en 9:a i UKL! Alldeles fantastiskt!

Ägare till denna fina tik är Tobias Lindberg. Aska har en intressant bakgrund!

Mamma till Aska är Hedängens Fransola och pappa är Järpmyrens Winston som i sin tur har samma pappa som våran Jackson – Biggs vom Rugen End.

En hane som nedärvt fina avkommor!

Tre Jacksonavkommor gick till pris idag, när Gotlands ordinarie prov gick av stapeln. Prästgårdens B-Approx fick en 9:a på fält och Prästgårdens B-Tyra fick en 8:a samt Prästgårdens B-Yassa som fick en 5:a på fält. Hade varit en bra dag hörde jag från Gotland, där samtliga hundar haft chans på fågel.

Här i Västsvenska så går denna helgen klubbens sista ordinarie prov för säsongen och det går på helt nya marker i Falköping. Fick rapporter efter dagens prov att fälten var enorma med rapphönskullar som varit ute länge och blivit sådär svåra som de ska vara så här års. Skall bli kul att se..

Hundarna och husse är hemma och jagar istället.

20111015

Hösten är en fantastisk tid..

Medan goda vänner fått snö i norra Sverige njuter vi just nu av den härligaste tiden näst efter sommaren, jaktsäsong i underbart höstväder!

Här hemma skjöt vi fullt efter två dagars älgjakt så i helgen blir det packning av kött.

Förhoppningen är att få tilldelat någon extra kalv så vi hoppas på mer älgjakt.

Vi har turen att ha fantastiska grannar där vi jagar gemensamt i byn.

En härlig tradition med go gemenskap.

Jakten i dalarna där KG är med i laget är numera framskjuten en vecka, en lyckad lösning så vi har möjlighet att kunna vara med här hemma på premiären.

Gick en tur med hundarna nu på morgonen för att se om Jackson kunde hitta något rådjur, Denna gång blev det hare som han stod för, reste och respekterade..

Man har för varje år som gått insett att han utvecklats ännu mer, trots att vi varit nöjda med hans arbete. Nu vid åtta års ålder får man nästan gåshud när man är ute och jagar och inser att han gör precis det man tänkte och ville..Vi kan jaga i stort sett allt med honom. När hans grova skall låter genom skogen står man med ett leende och väntar på att han skall vända tillbaka..

Han är nu den allroundhund vi alltid velat ha, en ynnest att ha en sådan frysfyllare.

Borta i dimman lockade en fasantupp på vägen hem. En sån där fantastisk morgon som man inte vill tar slut…I morgon är det jaktprov medan Jackson skall jaga räv. För hans del är jaktproven över för länge sen. Han har gjort sitt för att bidra till ett underlag i aveln. Han får göra det dom är tänkta för, njuta av riktig jakt enbart….

En go morgon i Gantarås..Kan man få en bättre start på dagen?

En fasantupp ute på fodersök i markerna…

20111011

Vinna och hennes kullsyskon blir 1 år idag!

För ett år sedan idag så började en lång väntan på att få hem denna efterlängtade valp, som efter en lång lång resa tillslut kom hem till oss i december 2010.

En tikvalp som vi letat efter länge i de nordiska länderna och så visade det sig att hon fanns i Finland med Jackson som pappa och en mycket mysig tik som mamma..

Samtidigt ett spännande sökande som gett oss nya vänner och bekantskaper som jag är oerthört tacksam för och även för den hjälp vi fått ifrån dem.

Är så oerhört glad för denna goa lilla hund och som smälter in i familjen och flocken på ett utmärkt sätt. Har också haft turen att få en härlig uppfödare till Vinna.

Ett sådant välkomnande vi fick vid våra besök i Finland är något jag minns länge..

Ett år går fort och jag ser fram emot att följa denna härliga spjuver framöver…

Ett kärt möte efter lång väntan..december 2010

20111010

Älgjaktens första dag är tillända..

Jag som precis börjat arbeta efter föräldraledigheten fick vackert gå till jobbet idag, men KG och Jackson var med här hemma, där vi är tio markägare som jagar ihop på älgjakten. En kviga blev dagens resultat och det var en glad husse som ringde på förmiddagen och rapporterade att Jackson fungerat super och fått fram en kviga lugnt och sansat. Då gör det inget att jag fick sitta på jobbet. Huvudsaken var att Jackson skött sig och fått lön för sitt slit i skogen..

20111009

NIEMIAPAJAN VILJA har fått två förstapris i UKL..

Vinnas helsyster och Jacksons dotter, VILJA har i helgen fått två förstapris på fält i Östra Vorstehklubbens regi. Smått fantastiskt med tanke på att kullen är mycket ung, de blir 1 år nu i veckan som kommer..

Ägare till Vilja är Agneta Aldor.

Är oerhört stolt och glad över denna kull.

Stort grattis till Viljas ägare Agneta och ett lika stort grattis till uppfödare Jouko Silvola i Finland. Tack för dessa fina tikar!!

Niemiapajan Vilja..Foto: Agneta Aldor

Jaktchampion och Grattis..

Måste också rikta ett stort grattis till ett par goda vänner som varit på samma prov denna helgen och fått fantastiskt fina resultat.

HEDÄNGENS LOKA ALENA blev svensk jaktchampion i lördags då hon fick sitt sista förstapris i EKL på Långtora. Ägare Catharina Alleborg. Mig veterligt så är Loka våra första dubbelchampion på tiksidan. Rätta mig någon om jag har fel. Stort grattis till Hedängens kennel, Ingrid & Tomas Olofsson…Cattis och Loka har slitit länge för detta och oturen har grinat dem i ansiktet många gånger. Blev innerligt glad för när smsét kom. Äntligen Cattis!!

Ingrid Olofsson var också uppe på Långtora och startade sin strävhårstik,

HEDÄNGENS I-CORAL och fick med sig två förstapriser hem i ÖKL, varav en nia!! GRATTIS INGRID!!! Elitklass nästa..

Emeli Mårdenius, vars strävhårstik CONNI II VOM LIETHER-MOOR blev fullbruksvinnare för ett par veckor sedan, fick idag föra sin tik till jaktchampion på Långtora. Fem fågeltagingar, varav tre fällningar! GRATTIS EMELI!

Emeli & “Doris” Foto: Emeli Mårdenius

Hösten från dess bästa sida..

Här hemma har vi ägnat helgen åt jakt med hundarna. Med Nellie på min rygg på rådjursjakten, hjälpte hon till att föra Jackson i skogen med glädjetjut.

Hampus hade myst ner sig på pass med morfar och KG..En underbart härlig dag!

Dagen slutade med att räven fick motion och gick i ett gryt vi inte visste om. Jag var motståndare till Garmin innan vi köpte den för ett par år sedan, men den är ett av de bästa köpen vi gjort.

Idag bjöd dagen på fasanjakt med Vinna, tror inte man kan få en bättre helg. Kvalitetstid med familjen…

20111004

Bergtuns Cleopatra jaktprovsmeriterad..

Ytterligare en avkomma efter Jackson är nu jaktprovsmeriterad. Det är tiken BERGTUNS CLEOPATRA som i helgen fick 3UK på lavlandspöve “fältprov”.

Ägare till “Cleo” är Andreas Hervik, Norge. Grattis till er och till Bergtuns kennel med två jaktprovsmeriterade avkommor i denna kull efter Quorums Asenta och Jackson.

I och med helgens jaktprov så innebär det att avkommor ur samtliga kullar efter Jackson i de nordiska länderna nu är jaktprovsmeriterade.

Den yngsta 11 månader.

Tror inte att man kan få en bättre utvärdering än så som hanhundsägare.

Det innebär i mina ögon att avkommorna är mycket dresserbara, då de har gått till pris på jaktprov. Dessa avkommor används självklart också i praktisk jakt..

Bergtuns Cleopatra

Foto Andreas Hervik

20111002

En hälsning från Finland..

Kom det i dagarna, från Vinnas helsyster Vikke.

En av de tre tikarna i kullen stannade i familjen Silvola,

hos Joukos dotter Marjo.

Vinnas uppfödare Jouko förstår en del svenska men tyvärr är finska ett svårförstårligt språk för min del, så kommunikationen är tyvärr inte alltid så enkel.

Tur är att det finns bilder och filmer att kommunicera med.

Fick en härlig bild av Vikke i skogen på deras jakt häromveckan.

Insåg att den farten och stilen är identisk med Vinnas. Fantastiskt kul att se. Trots avstånden hoppas jag få träffa er alla i Finland vid tillfälle igen…

Niemiapajan Vikke Foto: Jouko Silvola

Jacksonavkommor till pris på fältprov idag..

Prästgårdens B-Approx fick likt sin bror Frodo igår, en åtta på fält idag på Småland/Östergötlands ordinarie prov vid Tåkern. Ägare Ingemar Johansson

Hans helsyster ISA fick ett andrapris med fältbetyg sex.

Grattis Ann-Charlotte Tielmann.

20111001

Första oktober, ett magiskt datum. Rådjursjakt med löshund, fasanpremiär…

NIEMIAPAJAN VINNA BROWNE jaktprovsmeriterad i UKL

Jag startade lilla Vinna blott 11 månader på ordinarie jaktprov i Småland/Östergötlands lokalavdelning idag.

Provet gick på marker runt Tåkern..

Med endast fem unghundar i gruppen blev det lång släpptid för ett par hundar, inklusive Vinna. Vi hade tyvärr inte turen att hamna i släpp med fågel utan fick slita länge innan tillslut en fasan var i luften efter resning och lugn i flog..Äntligen. Tror att Vinna hade någonstans mellan 2-2,5 timmes släpptid. Var också väldigt glad över att hon respekterade Rådjur jättefint. Omkring 200 gäss höll till på fälten i morse. Vi har kanske 10 om det är många här hemma. var en ny upplevelse även det för Vinna. Med tio på kastapporten var det en trött liten hund som kröp upp i mitt knä och somnade, med mycket intryck på näthinnan..En liten kämpe som jag är väldigt stolt över ikväll och som har tiden för sig.

Fältbetyg 6 blev det idag och ett andrapris då domaren tyckte att söket var ojämnt.

Två goda vänner till förde sina hundar till pris på detta prov, Tomas Olofsson med HEDÄNGENS KARMA, fältbetyg 5 kastapport 9 i UKL, också det ett andrapris.

Carina Follstam förde CONTRAMARKENS HAZEL, Jacksons dotter, till ett andrapris i ÖKL, fältbetyg 5 kastapport 10.

En något rörig bild på dagens pristagare…

Ytterligare en Jacksonavkomma gick till pris på ett ordinarie prov idag och det var PRÄSTGÅRDENS B-FRODO som fick ett förstapris i Elitklass med fältbetyg 8!! Grattis Kjell Svenberg, Frodos ägare!!

Catharina Alleborg fick ett andrapris i UKL med fältbetyg 5 på ALLEBORGENS WICKEVIRE. Grattis Cattis!

20110928

Sveriges första KLMtik att meriteras på fullbruksprov..

HEDÄNGENS ELIN

Hedängens Elin, eller Kaksie som hon heter hemma fick ett andrapris på detta tvådagarsprov. Det är en bedrift att gå till pris på ett fullbruksprov så stort grattis till ägare Björn Holgersson och ett stort grattis till Hedängens kennel.

Kaksie är efter våran Jackson och Rotuas G Tindra.

Stort stort Grattis till FULLBRUKSVINNAREN

Tre hundar gick till pris på årets ordinarie Fullbruksprov 24-25 sept.

Arrangör var västsvenska vorstehklubben.

De hundar som klarade sig igenom var dels ovan nämnda HEDÄNGENS ELIN,

samt LJUNGBOOKENS ABBE m förare Ewa Book.

Båda dessa fick ett andrapris. Stort grattis till er båda!

Det är en bedrift att lyckas gå till pris på ett fullbruksprov.

Den som lyckades dra det längsta strået var strävhårstiken

CONNIE II VOM LIETHER -MOOR m ägare/förare Emeli Mårdenius.

Du är fenomenal Emeli! Det är andra gången du för fram en hund till fullbruksvinnare! GRATTIS!!!!

Foto: Emeli Mårdenius

PRÄSTGÅRDENS B-LYNGHAUK i final på NM skog..

Ytterligare en Jacksonavkomma har haft framgångar denna helg.

Under fältträningen vi var på fick jag täta rapporter samt senare ett glatt telefonsamtal från en överlycklig ägare Oddrun Runde.

NM är uppdelat på kval, semifinal och final och det är både kontinentala och engelska hundar som deltar.

“Hauken fick 1VK i kvalet på fredagen och vidare till semifinal på lördagen.

I semifinalen hittade Hauken inte fågel tyvärr men skickades vidare till final på söket. Säger en del om hundens kapacitet. I finalen var 18 hundar uttagna men endast tre stycken fann fågel och gick till pris. Hauken blev tyvärr oplacerad men det är en bedrift att komma så långt med en så ung hund i skog, där de flesta hundar är betydligt äldre och mer erfarna..Jättegrattis Oddrun!!!

Hauken är efter Rödhammerens Cirka och Rogstabergets Jackson Browne.

Stort grattis även till Prästgårdens kennel.

Håller tummarna för er Oddrun på NM lavland.

20110927

Bergtuns Cora 3UK i Norge..

I helgen som gick så blev den första avkomman från Bergtuns kennel efter Jackson jaktprovsmeriterad. Det var på fältprov i Tjölling i Norge och tiken fick ett tredjepris i unghundsklass.

Stort grattis till ägare Ellen Hilde Bergli och uppfödare Eva Kulstadvik.

Mor till Cora är Quorums Asenta.

Fältträning hos Hedängens m många avkommor och goda vänner..

Likt förra året fick vi till en fältträning hos Ingrid & Tomas i Tidaholm, Hedängens kennel. I år hade vi lagt det på två dagar och abonnerat ett vandrarhem i närheten.

Tolv hundar deltog lördag och söndag, och det är hundar som alla har kapacitet att gå till höga pris på jaktprov. Ett härligt sök och fin viltfinnarförmåga. Ett par stycken höll hela helgen i både sök och fågelhantering. Underbart att se. Men det är den där lilla sista detaljen som vi övriga har lite att fila på. …bromsen för de flesta av oss..eller lång avance om man så vill..

Jag sitter fortfarande med ett leende på läpparna efter att ha haft förmånen att se 10 olika avkommor efter Jackson denna helg, och det är avkommor efter fem olika tikar i Norge, Sverige och Finland.Undrar om man får den möjligheten igen…Det var ett nöje att få se er och era hundar och jag tackar för att ni tog er hela vägen till Tidaholm för att delta. Tack!

Vi fick se ett par unga hundar vakna ordentligt dessa dagar. Det var härligt att se.

Norska FRÖYA hade aldrig varit på fält tidigare, enbart fjäll och fixade detta super.

Jägers helbror Tippen hade utvecklats till en härlig viltfinnare, totalt lugn i flog. Underbart att se.

Vinna & Jäger var också med. JÄGER som varit sjuk var med ytterst lite men fick hittat fågel. Behöver dock hitta bromsen igen..

VINNA fick komma ut på fält för första gången och även hitta rapphöns för första gången. Är alldeles varm i hela kroppen efter att ha fått se henne i fält denna helg. Lydig, med bra fart och vidd och hon jagar hela tiden. Var lite bekymrad över att hon skulle jaga andra hundar, men icke. Dock har jag inte riktigt hittat bromsen..men hon är fortfarande mycket ung, 11 månader. Är mycket glad över denna härliga hund.

Förutom avkommor så var flera goda vänner med. Goda vänner sedan många år. En mycket trevlig helg hade vi med god mat och trevligt prat på kvällarna och härliga dagar i fält. Hoppas att ni alla fick med er en del att fundera på och fila på och att ni är lika nöjda som jag över helgen. Stort tack till Tomas & Ingrid Olofsson, Hedängens kennel och Jan Törnqvist som står för dessan träningar på dessa fina marker. Bra fåglar, fina situationer har vi fått se och fin stöttning har ni bistått med. Tack!

Vi som bor i Västsvenska avdelningen har sådan tur att vi har tillgång till underbart fina träningsmarker via tex både Birger Knutsson i Alingsås och Ingrid & Tomas i Tidaholm. Kan varmt rekommendera en träning på dessa marker.

Tog närmare 400 bilder under helgen så jag försökte att samla ett fåtal, men det var inte lätt. nedan finner ni ett bildgalleri på helgen….Ses bäst i helskärmsläge…

20110921

Hösten är här…och med den jakten..

En riktigt go helg har vi haft här hemma. Jäger som blev jättesjuk efter fjälljakten är tack och lov frisk igen. Var många år sedan vi hade en sådan utslagen hund, om vi någonsin haft det. Han är sitt vanliga jag igen och det är jag glad för..

Fasanerna är ju inte lovliga ännu men hela familjen tog en rejäl tur i lördags för att göra en inventering. Alla hundarna var med och även Jäger fick vara med en kort kort stund, och som han njöt..

Fågel hittade dom allihop och det var en fröjd att se Jackson nu åtta år hitta fågel på fågel.

Vinna

Vinna nu 11 månader är sin pappa upp i dagen som unghund.

En enorm viltfinnare, hög fart, ett fast stånd och en exploderande avance. Dock har hon inte ärvt Jacksons spontana lugn i flog. En egenskap han verkar ha nedärvt till en hel del och som även hans mor hade. Under åren har denna härliga egenskap förvandlats till knallapport eller kanske fallapport…något som var väldigt enkelt att få till, men något svårare att få bukt med. Men totalt lugn och nästan skamsen vid stötar, det är han fortfarande.

Stånd på fasantupp…..

Vinna har en enorm jaktlust och en näsa som alltid är påkopplad, trots hennes ungdom. Ser mycket fram emot att jaga över henne i höst. Dock behöver jag hitta bromsen..En mjuk tik som är väldigt rolig att arbeta med.

Denna dag hade Vinna sex fina fågeltagningar med full respekt och fint löparbete ett par gånger. Gissa om jag var glad. Jäger fick även han vara med en kort stund och fick hittat fågel som han skötte. Det kändes bra.

Har även hunnit leta efter lite skogsfågel här hemma med Jackson och upptäckte till min stora glädje att Jackson rapporterar. Det var riktigt härligt att inse.

Vi har lyckats få med grannmarkägarna på rävjakten här hemma och första tillfället var nu i helgen med drivande rävhund. Måste säga att dagens jakt med våra hundgps är otroligt rolig. Då är det inte trist att sitta på pass timme efter timme när man har koll på var hunden befinner sig. Fantastiskt kul! Två fina drev denna dag men 1-0 räven. Hoppas på bättre tur nästa gång samt lite mer vakjakt.

Rävskabb..

Detta år har rävstammen plötsligt exploderat här hemma och med fasaner lättillgängligt är det ju rena rama smörgåsbordet..

Många många nätter har jag suttit sen 1:a augusti.. och visst har vi fått ett par stycken men det finns många fler..Har blivit en katt och råttalek.

Flera av de gånger som inte bössan varit med har så klart de röda ludna djuren skymtats…

Ludna är väl att ta i.

Det verkar tyvärr som om vi fått en explosion av rävskabb.

Den senaste jag sköt på pass var riktigt dålig och dagarna efter skymtade jag en lika dålig till som inte gick att komma åt, förmodligen en hel rävkull som smittats, något såklart en av hundarna här hemma också fick…

I helgen har vi lyckats engagera ett antal hängivna markägare med rävhund till en gemensam jakt.

Får se om det ger utdelning.

Samtliga rävar har hamnat på elden så att använda räv i elitklass för Jäger var inte att tänka på. Det blev en stor hare på släpspåret istället.

En av alla skabbrävar här hemma..en grym sjukdom.

I år har dock ingen räv gått i fällan här hemma. Varför vet jag inte, trots att vi åtlat med rävens egna verk, våra ihjälbitna hönor och fasaner. Samtliga är skjutna på vakjakt.

Den gamla fällan borde vara helt perfekt nu då den är lagom invuxen i vegetaionen.

Så om någon har specialtips på bra åtel i rävfällan mottages det mycket tacksamt!

Tips på leverantör av värmländsk tunnelfälla!!

I år införskaffade vi en värmlands tunnelfälla som vi hoppas ska fungera super om något år. Efter att ha googlat runt en del insåg vi att det var långt mycket smartare och lika ekonomiskt att beställa en ny från Väla kursgård, bara ett par mil härifrån. http://www.valakursgard.se/kontakt

Den var snabbt klar och kalasfin. Kan mer än väl rekommendera denna leverantör!! Bild kommer…

En underbar vecka i fjällen är tillända..

Hemma igen efter en fantastisk vecka uppe i fjällvärlden och ripjakten.

Hela familjen åkte upp tillsammans med morfar och alla tre hundarna.

Vilken vecka vi haft!

Det kan man kalla livskvalite´och medicin för huvudet. Att få tillbringa all tid med sin familj med det som hela familjen älskar….underbart.

Bra med fågel har vi haft och också fått med en del hem till goa middagar när höstmörkret gjort sig påmint, fiskat röding och öring, bastat och njutit av god mat på fjället.

Lämmelår gick inte att missa att det var i år..

En av hundarna har ätit sig mer eller mindre mätt på dessa otäcka råttdjur…

Lilla Vinna som löpt fick endast en dag på fjället. Men vad det gick! Med högt huvud och hög fart jagade hon från första stund och det var inte utan att man blev alldeles varm i hjärtat. Det blir en bra jakthund…Barnen har varit med uppe någon dag och hemma med en av oss någon dag och har fått det bästa av allt. Inget dåligt humör på långa vägar..Hampus var riktigt deppig över att åka hem.

Nu är vi hemma igen, barnen börjar skola respektive dagis och jag skall börja jobba..

Men vi ser fram emot att fortsätta jaktsäsongen på hemmaplan istället..

Fjällveckan den lever vi länge på…

Riksprovet 2011 – Tjejernas år!!

Årets riksprov i Svenska Vorstehklubben gick av stapeln på fjäll i Mittådalen i år med Jämtland västernorrland som arrangör.

I Elitklassen drog strävhåret Fjällbrisens Gira m ägare Hanna Blomberg det längsta strået och ryktet säger att tiken hade sju!! fågeltagningar…

I unghundsklassen blev korthåret Klevportens BV Messi bästa hund, ägare Annika Bergqvist.

 

Bästa Kleiner münsterländer

Bicados Conrad (e. DK Ganto – u. Xantemi´s Dugga) 168p 1:a pris fältbetyg 7, (5:e plats ukl. och totalt 11:plats av 103 startande hundar.)

Grattis uppfödare Malin & Mats Bicados kennel!

Torparängens Aska (e. Järpmyrens Winston – u. Hedängens Fransola) 138 p, 2:a pris, fältbetyg 6 UKL

 

Hedängens Kajax (e. Prästgårens B-Approx – u. Hedängens Engla) 155 p 2:a pris, fältbetyg 6 UKL

 

Prästgårdens B-Approx (e. Rogstabergets Jackson Browne – u. Rödhammerens Cirka) 144p 2:a pris, fältbetyg 5 EKL

20110825

Ett hundliv är så kort…

En älskad och på många sätt fantastisk tik har somnat in och springer i jakthundarnas himmel, Raika Vom Fuchsech.

Min goda vän sedan många år Carina Follstam, Contramarkens kennel importerade denna vackra tik för många år sedan till Sverige.

En speciell hund på många sätt. Hon inte bara tog in henne till Sverige.

Vi fick nöjet att se Raika på svenska jaktprov då Carina förde henne till ett förstapris i ÖKL vilket sen resulterade i ett SEUCH.

En fantastisk jakthund som också gick i avel och som de sista åren fått njuta av pensionärslivet, men med samma stolta blick och utstrålning.

Ett härligt hundliv är tillända, en tik som man inte glömmer i första taget.

Tänker på dig idag Carina…..

20110824

En dag kvar…..till fågelpremiären…

Stort GRATTIS till Jacksonavkommorna i Norge

OCH till uppfödare TOR SULENG!

BUDDY e. Jackson u. A Mira blev BIR och fick CERT på Elverumsutställningen i Norge nyligen. Stort grattis till ägaren Kjartan Grönås!!

FRÖYA i samma kull fick i helgen 2AK på fjäll i närheten av Lillehammer på sitt allra första prov i AK

(som är detsamma som vår öppenklass)

Det var mycket fågel i marken och en hel del hundar som förbröt sig på grund av det. Starkt jobbat för en så ung hund. Jättegrattis till ägare Harald Bruflot. Ser fram emot att få se er i september!!

Grattis TOR SULENG till en fin och mycket trevlig kull. Ser fram emot att få följa kullen. Tusen tack för att ni gör oss delaktiga som hanhundsägare!!

20110816

Spår & vatten klara för i år…

Så har både Jäger och Vinna godkänts i eftersöksgrenarna, Äntligen!

Har inte varit alltför motiverad med den träningen i år men nu så.

Vad skönt att lägga detta elände bakom sig..

Startade båda hundarna redan förra veckan och fick godkänt i samtliga klasser.

Dock fick både Vinna och Jäger tre pinnars avdrag på vattnet i UKL respektive EKL.

Ikväll gick det bättre och vi siktar nu på fågeljakten som börjar nästa vecka istället…

Ingen pyschjakt på bock ikväll på premiären med andra ord, men på rävpass har jag suttit de senaste nätterna med gott resultat. Ledsamt dock att konstatera att vi fått rävskabb här i området. En av rävarna var i riktigt dåligt skick.

20110815

SKKutställning i Askersund..BIG2

Hemkommen efter en arbetshelg i Askersund där Örebro läns kennelklubb höll sin Nationella utställning i helgen.

Så kul att jobba i montern och träffa trevliga hundägare och uppfödare OCH prata hundmat…

Passade på att ta med Vinna för miljöträning och anmälde henne till utställningen. Hon är nu i värsta slyngelåldern med långa ben, men mycket nyttigt var det för henne att vara med en helg.

Åke Sjöström dömde fågelhundarna noggrant och Vinna fick ett Good, med orden: en MYCKET tillgänglig tik..dock med rådet att hon bör få tid på sig att växa till sig, och det ska hon få göra. Inga utställningar på länge. Det får vänta tills jaktproven är i hamn istället.

Jackson fick följa med denna gång och gjorde ett sällsynt besök i utställningsringen i championklasss. Han har hunnit bli åtta år i år. Det slutade med BIR och döm av min förvåning när han plockades ut som en av fyra i finalringen på eftermiddagen!

Det slutade med BIG2! Så fantastiskt kul att få vara med om.

Han har gett mig så oerhört fina upplevelser under åren denna härliga härliga hund..

Foto: (Båda fotona nedtill) Jenny Kullberg

Ett stort GRATTIS vill jag rikta till HELEN RAMSTEN (fd Gunnarson) som dels fick sitt sista cert, blev BIR och sedan kom fyra i gruppen med sin underbart vackra pointer Mixx. Hade jag skaffat pointer, fick det gärna vara en sådan trevlig hund. Grattis!

Med oss på arbetet…..nöjda och belåtna hundar som drog blickarna till sig där dom låg…

20110730

Grattis Anja Ylönen till Grilles 2:a pris på Schweisspröve i Danmark!

Vi ses i september…

Sommar och semester…

Det går långt emellan uppdateringarna nu och vi har verkligen njutit av en underbar sommar och semester ihop hela familjen. Min föräldraledighet börjar närma sig sitt slut..men lite fågeljakt skall vi iväg på innan dess…

Denna sommar har verkligen bjudit på ostadiga väderprognoser, men det mesta höet kom in till slut, familjen har gjort många härliga turer på västkusten, ett besök på High Chaparal i de småländska skogarna och en underbar ångbåtstur på Nossan med farmor, mormor och morfar..

Ångbåt på Nossan..Kan det bli mer svenskt?

..Nellie m mormor & morfar..

 

Träningen med hundarna kom däremot av sig och inspirationen försvann helt och hållet i början på sommaren, men nu så har lite glädje infunnit sig och vi siktar åter på eftersöksgrenar under augusti. Lilla Vinna är alldeles ljuvlig att arbeta med, mjuk och och livlig och har fått vara med på ett lite hörne hon med.

Just nu har vi en diskussion om vem som skall ha viltet..jag eller Vinna..Visst intresse av bytesmedvetenhet finns..bådar gott för framtiden..

Ser fram emot att få släppa henne nu i augusti. Att springa är hennes passion i livet, och fågelintresset verkar vara enormt stort. Blir kul att ta med henne på jakt i höst.

Vinna 9 månader..

 

..Barnen m på hundträning..m fredagsmys..

 

sommar & bad..

 

Räven….

Lyckades i ett obevakat tillfälle en kväll ta sig in i hönshuset innan jag hann stänga. Förödelsen var total..En av hönorna låg dessutom på ett femtontal ägg.

Så ledsamt… De som överlevt hade sprungit ut och lagt sig i höet. Så med Jacksons och Jägers hjälp lyckades vi hitta våran tupp och två hönor. Hade någon sett oss mitt i natten med ficklampor i ösregn hade dom nog undrat både en och två gånger..Hade inte velat vara i rävens kläder på måndag morgon..

Då är det den 1:a augusti..Vårt nya kvällsnöje blir på pass på varsitt håll..

Svärmor bidrog med ett tiotal ägg från isländska höns som kläcktes i maskinen för ett pardagar sedan. Dom små kycklingarna gör tuppen och hönorna sällskap framöver…

Nytillskott..isländska hönskycklingar..

20110716

Sommar..eftersöksgrenarna närmar sig..

Jäger…

Vad vore en sommar utan fiske…mete, med mask på kroken..Hampus..

20110714

Just nu är det mycket lugnt på hundfronten här hemma. Hela familjen njöt av en vecka på Mallorca i juni så nu njuter vi här hemma.

Mycket bad, voljärbygge varvat med altanbygge som nu är klart.

Nu kan vi äntligen ta ett glas rött på verandan på kvällen, om inte knotten äter upp oss..

Lite hundträning har det allt blivit och jag har just börjat ställa lite högre krav på Vinna när det gäller apporten. Det går bra och hon är en mycket lätt hund att arbeta med.

Det finns mycket fågel och viltintresse i henne, ser fram emot höstens jakt då hon skall få följa med ut.

Våra fasankycklingar har fått sin frihet och har hittat sig ut i marken så smått. Predatorjakten står högt på listan i år…

Vi håller också på att planera höstens aktiviteter, såväl jakt som träning. Men än är det ett tag kvar till hösten.

Vårt hö börjar sakteliga komma in. Om det bara kunde vara lite stabilare väderlek….

20110702

Contramarkens H-kull friröntgad…

Fick ett mycket glädjande samtal i går från Carina Follstam, Contramarkens kennel. Alla nio avkommor efter Xantemi´s Elda och Jackson, NIO stycken är friröntgade. Samtliga med A på höfterna. Det var en härlig nyhet!!

En ny utställningschampion efter Jackson..

Nu i helgen jobbar jag i montern under Södra Älvsborgs kennelklubbs Nationella utställning där Bozita Robur är huvudsponsor. Jag tycker ju att det är roligt med utställning och hade anmält Vinna och Jackson. Jäger blev ju nerklippt under vårvinterprovet och är ganska kal fortfarande..

Nio münster fanns med. Vilken höjdardag.

VINNA hade turen att bli bästa valp och fick besöka Stora finalringen på eftermiddagen. Men i den stora konkurrensen med många välutvecklade valpar var det inte lätt att hävda sig. Jag är mycket nöjd med den fina fina kritik hon fick och återigen för sina rörelser. Hennes pappa JACKSON lyckades dra det längsta strået bland de vuxna och blev BIR.

BIM blev Quorums Honey.

Grupp sju är svårt att placera sig i och det räckte inte hela vägen till en grupplacering för Jackson på eftermiddagen i finalringen, men jag var jättenöjd.

Gruppfinal…

Men det var inte slut med glädjen i och med det. Bakom Jackson m Excellent och ck placerades i hanhundsklassen PRÄSTGÅRDENS B-ATLAS som i mina ögon är en mycket trevlig hane och ser fin ut. Ett underbart temperament bland andra hanar, något jag värderar högt. Atlas fick i och med det sitt sista cert och blev Svensk utställningschampion. Stort grattis till ägare Andreas Fagerberg.

Ytterligare ett Excellent m ck delades ut denna dag. Det var junioren Alleborgens Wickevire m ägare och uppfödare Catharina Alleborg. Grattis Cattis!

fler bilder kommer..

Prästgårdens B-Atlas

lite bilder från riksutställningen..ses bäst i helskärm..

20110609

Riksutställning, Årets hundar & kennel Rogstabergets överlåts

Årets riksutställning arrangerad av Svenska Vorstehklubben gick av stapeln i helgen.

Jag begav mig till Herrfallet med hundarna och hade en mycket trevlig helg med goda vänner. Att träffas från landets alla hörn samt våra grannländer har kommit att bli en tradition. På fredagskvällen droppade det in folk till vår stuga och till och med gänget i stugan intill med Vorsteh hade varit ute och konstaterat att nog är det sammanhållning i münstergänget alltid..

Hundarna fick möjlighet att busa av sig och nog var det en speciell känsla att se runt 15-20 münster busa och ha kul utan några som helst gruff..Så ska det vara.

Jag blev också grundlurad den kvällen och insåg än en gång vilka underbara vänner jag har runtomkring mig. Hela gänget hade lagt ihop till en otroligt vacker TAVLA föreställande JACKSON, målad av självaste Lena Furberg. Jag blev rörd till tårar..det var första av flera gånger den helgen…

Tack goa vänner! Om ni visste hur ofantligt glad jag blev över tavlan, men också över den omtanke och vänskap som finns trots långa avstånd både i och utanför landets gränser..

Jag fick även en korg med Norrländsk skumpa från Münsterholkens kennel i Kiruna, Nu vet jag hur man firar i Norrland..Kenth & Lotta hade tagit sig hela vägen ner, precis som Marina Skotte.

Tavlan på Jackson..samt “Avelspriset”

Härliga Eskil & Inga-Maj Andersson, Rogstabergets kennel och Jacksons uppfödare.

KENNELNAMNET ROGSTABERGET ÖVERLÅTS…

Tack Eskil & Inga-Maj för en trevlig helg som var väldigt speciell på många sätt.

Och TACK för att jag efter många samtal för ett antal år sedan tillslut fick köpa Jackson av er, vilket inte alls var självklart i era ögon. Att kvinnor inte skulle ha en jakthund var ni väldigt bestämda över, det skulle aldrig gå vägen…

Det var inte helt lätt att övertyga er om att jag skulle jaga med min hund och arbeta med den ordentligt, något vi skrattat mycket åt under åren. Ni har under alla era år som uppfödare bidragit till en fantastisk utveckling på denna ras och det är med stolthet jag haft er som uppfödare och representerat namnet Rogstaberget. Det känns också mycket speciellt att ni avslutar er uppfödning med en helg på Riksutställningen och prisutdelningen för årets hundar.

Ni har under era år som uppfödare av rasen bidragit stort till den enormt fina utveckling som Kleiner Münsterländer genomgått de senaste tio åren, genom att med er kunskap om linjer bidra med sunda friska hundar med en fin dresserbarhet och mentalitet. Ni har inte heller tvekat över att ta er till utlandet eller för att använda nya hanar. En känsla för avel kan man lugnt säga.

Eskil & Inga-Maj!

Ni har lika stor del i årets avelspris som valpköparna efter Jackson..

Stort TACK säger vi till er för att ha förmånen att förvalta Jackson!

Inga-Maj är som ett levande lexikon när det gäller linjer och avel och jag är som jag nämnde innan otroligt glad och stolt över att ha haft förmånen att förvalta en hund med ert kennelnamn och över att ha så fina uppfödare, alltid super att ringa när man grunnat på något. Något Inga-Maj kommer att få stå ut med i fortsättningen också..

Efter många många år som uppfödare har Eskil & Inga-Maj sedan länge bestämt sig för att dra sig tillbaka och överlåta kennelnamnet ROGSTABERGETS.

De som från och med nu kommer att axla detta fina namn är Anders Lindberg och Anette Gustafsson i Piteå.

Anders och Anette köpte den sista tiken från Inga-Maj & Eskil, ROGSTABERGETS SAMANTHA FOX och det känns ganska självklart att dessa nu för namnet, tiklinjen och aveln vidare på det fina sätt som Eskil & Inga-Maj gjort under decennier. Jag är övertygad om att de kommer göra det fantastiskt bra.

Första egenuppfödda kullen är precis levererad där de sparat en tik att fortsätta med.

Jättekul och Stort stort lycka till Anders & Anette.

Jag vet att många med oss känner samma sak.

I väntan på prisutdelning..Inga-Maj & Eskil.

UTSTÄLLNING

Lördagen bjöd på utställning och cirka 25 münster var anmälda och då Jackson hade en avelsgrupp hade jag anmält både honom och Vinna. Jackson placerades före sin son Igor i championklassen men ingen av dem fick ck då domaren ansåg att vinklarna bak var knappa på båda championhanarna…

Lilla Vinna 7 månader är just nu en kalv på fyra långa ben, men fick bra omdöme för fina rörelser. Det är jag nöjd med. I valpklass 6-9 månader hamnade hon bakom Bicados Dugga, dock fick tyvärr ingen av dessa två HP. Bästa valp denna dag blev Gråsidingens Zink, en härlig liten krabat.

Malin Nyström, Bicados kennel

Antalet ck som delades ut denna dag anser jag var alldeles för få, både gällande tikar och hanar. Jag anser att kvalite´n på de anmälda hundarna tvärtom var mycket god. Men domaren dömer.

I slutet på dagen stod det klart att den finska domaren valt att dela ut tre ck på 25 hundar….

BIM denna dag blev Münsterholkens Kanja och BIR blev Jacksons son Contramarkens HATJO, endast 22 månader gammal. Detta är en hane som jag är otroligt förtjust i och har varit sedan jag såg honom första gången som ettåring. En underbar mentalitet som utstrålar något alldeles speciellt och verkligen ser ut som en hane. Hatjo har framtiden för sig och honom ser jag verkligen fram emot att följa.

I BIS finalen hamnade Hatjo som nummer 4 av 5. Bra jobbat och stort grattis till ägare Ellen Vesterlund och Contramarkens kennel, Carina Follstam.

BIR & BIM

Det allra längsta strået i BISfinalen drogs av en korthårig vorstehtik från min lokalavdelning västsvenska, BJÖRNKÄRRETS LADY DAGMAR.

Stort GRATTIS Lennart Gullberg!

PRISUTDELNING ÅRETS HUNDAR

Prisutdelningen för Årets Hundar gick av Stapeln på lördagskvällen och två av Jacksons söner fick varsin utmärkelse:

JAN-OLOV HAHNS VANDRINGSPRIS “ÅRETS KLEINER MÜNSTERLÄNDER”

Lokkebergets Igor, Ägare Leif Persson

G SCHILDTS VANDRINGSPRIS

Den bästa hunden av annan ras inom SVK än strävhårig & korthårig Vorsteh”

Prästgårdens B-Approx, Ägare Ingemar Johansson

TAVELPRISET FÖR KLEINERMÜNSTERLÄNDER

“Den hund som lämnat avkommor närmast avelsmålet”

Rogstabergets Jackson Browne, Ägare Annika & KG Wängvik

Ännu några fler tårar föll under prisutdelningen, men synd att ingen samtidigt fotade det bord jag satt, där användes näsdukarna också flitigt..en ganska kul syn..

Ett annat välkänt ansikte, Hedängens kennel Tomas Olofsson.

Ännu en trevlig kväll avslutades i stugan och vi skålade för Årets hundar ordentligt.

Mellansvenska avdelningen skötte som vanligt detta med bravur. MEN.

Skall man vara något kritisk så borde nog SVK tänka om lite grann och försöka göra riksutställningen till något större så att man får tillbaka fler medlemmar till denna helg. Tidigare år bjöd man in avelsråden till denna träff till exempel så att medlemmarna fick sitta ner rasvis och diskutera vad som pågår och framtiden gällande den egna rasen. VIKTIGT!

Numera finns ingen sådan naturlig mötesplats och utrymme för att träffas och diskutera..

Vandringspriserna delas sedan ett par år tillbaka inte ut fysiskt på grund av de stora kostnaderna för frakter mm.. Istället får pristagarna ett diplom, något jag tycker är mycket ledsamt. Ingen ur huvudstyrelsen hade heller möjlighet att delta under årets prisutdelning, något Mellansvenska skötte bra, ingen skugga över dem. MEN. Årets hundar borde få mer utrymme än så denna helg.

Det var mina reflektioner över helgen som annars var mycket trevlig.

Helgen avslutades med föreläsning och apporteringstävling och Jackson och Xantemis´s Exa delade en hedrande tredjeplats när tävlingen avslutats.

Apporteringstävling; Xantemi´s Elda apporterar gås

20110530

Hauken…Den första Kleiner Münsterländerhanen i Norge att bli Norsk utställningschampion!

Jag fick ett väldigt roligt telefonsamtal från Norge igår kväll ifrån Oddrun Runde som äger en son efter JACKSON, J NUCH Prästgårdens B-Lyng Hauk. HAUKEN hade under helgen lyckats få två cert i Norge på utställning av två olika domare, och dessutom blivit BIR båda dagarna. I Norge är det enbart tikar som lyckats med denna bedrift tidigare så HAUKENS championat är lite smått historiskt.

Stort GRATTIS ODDRUN och stort tack för att ni lämnar rapporter om avkommorna och gör oss delaktiga! Det värmer enormt!

Stort Grattis också till Prästgårdens kennel som fått sin första utställningschampion i Norge. Så oerhört kul att se en hund lyckas på både jaktprov och utställning. Hauken har dessutom gått till pris på både fjäll, fält och skog, vilket betyder att det är en hund med viltfinnarförmåga och dessutom hög dresserbarhet. En härlig hund att få jaga med med andra ord.

Så än en gång GRATTIS ODDRUN!!!

J NUCH Prästgårdens B-Lyng Hauk..Nyare bild kommer..

Foto: Oddrun Runde

20110523..

20110517

Norges nationaldag..

Våran porslinshare i trädgården har motionerats ordentligt av Vinna dom senaste dagarna. Men hon verkar ha gett upp hoppet om att få fart på denna stillasittande modell och accepterat att den står där den står..Vi har i alla fall fått oss ett gott skratt..

20110509

Norska avkommor efter Jackson på utställning

Ett 30 tal münster deltog

Och därifrån fick jag roliga rapporter från de norska uppfödarna igår.

B-Fröya som är efter tiken A-Mira, fick cert och blev bästa tik, ägare Harald Bruflot

Bergtuns B-Cora blev 2:a bästa tik och fick ck, ägare Ellen Hilde Bergli.

Vatten…

VINNA har fått vara med ett par gånger till vattnet för att få se vad det är. Hon har med glädje sprungit i vattnet men inte tagit det där sista steget ut för att simma..tills igår. En liten simtur blev det och hon skulle ha in fågeln till varje pris och var stolt som en tupp..

…Och JACKSON fick hämta räven..

20110503

Vårkänslor…

En fasantupp besökte gräsmattan häromdagen och gick runt fotbollen och blåste upp sig innan han insåg att han var fel ute och flög vidare,… till sina artfränder får man förmoda..

20110429

Valptider…

Härliga valpbilder från Ljungbookens kennel,

där Peter & Ewa Books strävhårstik, SEJCH SEUCH Vijaga Jonna har en ljuvlig valpkull…www.ljungbookens.se

Halloj…

20110428

Första spåret…

Jag och en kompis var ute en sväng m hundarna igår och tränade och vi kunde inte låta bli att dra ett släpspår till Vinna som hon löste efter lite funderande…Efter lite lock och pock så kom hon också med kaninen…

Om det var folk i skogen måste dom ha undrat vad det var för oväsen när vi lockade och berömde som två lektanter…

Det var en stolt hund som kom med kaninen!

Vilt…något Vinna fick smak på..

20110427

Skogens barnkammare…

Att barnkammaren i skogen kommer närmare syns inte minst på den väldigt dräktiga och runda rådjursgeten som går och betar intill gården varje kväll. Trots den hårda vintern verkar det bli småkid här också inom kort. Är så härligt att se. Är nog också bara en tidsfråga innan små harpaltar visar sig på betesmarken. Fasantupparna skrockar och fåglarna flyger kors och tvärs med bomaterial..

En fantastisk tid ligger framför oss, även om hundarna mist lite av sin frihet, att röja runt i marken som vanligt…

Hundarna tog även sitt första dopp i sjön i helgen, inklusive Vinna som fick följa med till vatten och sjön för allra första gången. Lite nyfiken var jag allt på hur hon skulle reagera, men jag kan vara lugn. Hon har vattenpassion..

Tyvärr var inte kameran med denna gång.

Vi tränar vidare med hundarna och till helgen är det kurs för Vinnas del.

Vinna 6 månader..

20110419

Våren kom äntligen!

Precis som andra år så slog värmen till från igenstans. Jag och Nellie gick ut i vinterjacka igår morse tills jag insåg att hon höll på att få värmeslag..Mätarn hamnade på +20 grader igår på dan. Äntligen! Man blir lika chockad varje år över att tiden går så fort..Det är redan ett år sedan min älskade häst fick somna in här hemma..Känns inte som ett år sedan..det är lika tomt än. Grimman hänger kvar på samma ställe fortfarande..

Kanske kan man komma igång med lite hundträning när kvällarna nu är behagliga.

Lilla Vinna hon växer och är inne i långbensåldern…men härlig och så otroligt social mot alla och kan även hon koppla av när vi är iväg. Är väldigt förtjust i henne..Igår sprang hon plötsligt upp mot vår betesmark och stod bomfast..Efter henne kommer Jackson som inte respekterade minstingen i familjen utan gick förbi och stal ståndet den lymmeln..men Vinna stod kvar…Det visade sig vara en fasantupp som solade sig och som vi snabbt lät vara i fred…Och kameran var inte med..då..Men att hon har koll på fåglar är det inget tvivel om..Hon står så fort det är fågelvittring i näsan och har koll på allt som flyger i luften. Jättehärligt att se..

Vinna..

Hönorna fick äntligen komma ut,

efter restriktioner på grund av New Castle visruset.

Vägarna korsades för två fasantuppar som gjorde upp om vems reviret var..Fullt upptagna..Ingen av dem såg mig och Nellie..

En som slapp vinterkläderna och mössan..Nellie..

20110418

Ett förstapris till i Norge!!!..helt otroligt!

Knappt hade rapporterna tystnat om lördagens bedrifter, innan jag fick ett mail från Tor Suleng som var mållös..Kan se hans leende från öra till öra när han skrev..Jacksons dotter Fröya lyckades få ett nytt förstapris på söndagen m ägare Harald Bruflot som förare!

Undrar om det hänt i Norge tidigare att en KLM unghund fått två förstapris på höjfjäll..Man ska komma ihåg att KLM i Norge startar på jaktprov ihop med både de engelska och kontinentala raserna, så det är inte lätt att få till ett förstapris..

Fröya e. Jackson u. Mira

Jag lyfter på hatten och är mycket imponerad!

Och tacksam för att ni låter mig vara så delaktig som hanhundsägare och lämnar rapporter! Tack!

Grattis Tor till en fin avel! Du har själv meriterat både Fröyas mamma Mira och halvsyster Lynna i Norge, så duktiga jakthundar m viltfinnarförmåga och dresserbarhet är det inget tvivel om att det finns i släkten! Grattis!!

Jag vet att Harald väntade länge på denna tikvalp och tog fram champangen när Mira parats. Hoppas du har skumpa att ta fram även efter denna helg Harald!

20110416

En fantastisk prestation!

Jag fick precis rapport från en överlycklig uppfödare i Norge..Tor Suleng.

Fröya som är efter Jackson och Tor Sulengs tik Mira i Norge lyckades med något alldeles fantastiskt idag. Hon fick ett förstapris på höjfjäll i Norge i unghundsklass med två fina fågeltagningar och egenskapssiffrorna 5-5-6-4-4-4

Fröya har deltagit på fem jaktprov i Norge som unghund och gått till pris fyra av gångerna.

Tre 3:e pris och ett 1:a pris.

Som Tor skrev i sitt mail nyss, Fröya verkar ha ärvt sin mors och fars fina viltfinnarförmåga.

Jag är lika stolt som Tor. Stort grattis Tor till fin avel och ett lika stort Grattis till Harald Bruflot i Norge som äger tiken och också fört henne på proven!!

20110414

Miljöträning…

Fick våra hundar igår kväll, vi tog oss in till stan och Nolhagaparken. Tanken var egentligen att träna lite på någon av gräsytorna så att hundarna fick störningar samtidigt..det visade sig bli lite väl mycket störningar för vissa med all fågelvittring överallt…nyttigt var det. Min hund hade aldrig varit med bland trafik och cyklar, det var en upplevelse. Väl nere i parken så stod hon för allt som liknade fåglar och var en av dom som hade annat att göra än att träna på det vi tänkt..det blev miljöträning och promenad istället – väl så nyttigt..Det var länge sedan jag skrattade så..

Det var ungefär som när bönderna kommer till stan….

Jaana har mutat in den här bänken nu och kommer sitta här varje eftermiddag med Iza och en bok..

Fikapaus för vissa…

Så nära men ändå så långt bort…Vinna & Iza

Han satt förmodligen och skrattade..

tänk om…inte stängslet var i vägen..

20110411

Vårvinterprov i Mittådalen i tuffa väderförhållanden..

Så var jag och Jäger hemma igen. Från hård blåst på fjället till 18 plusgrader som det var här hemma igår..

På resan upp till fjällvärlden förra veckan så gjorde vi ett stopp i Säffle och tog chansen på ett särskilt fältprov. Förhoppningen var stor att det kunde gå bra..Att Jäger är en hund med bra fart, vidd och reviering är det inget tvivel om. Likaså är han pålitlig i fågelsituaioner och spontant lugn i flog.

Denna dag inleddes med att det sprang fasantuppar framför oss i marken och söket och revieringen blev lidande och Jäger blev olydig. När han så stod för fasanhöna som han reste förtjänstfullt så drabbades han av det kända “hjärnsläppet” och for efter som en projektil med skall dessutom. Tror inte att någon av mina hundar någonsin åkt dit så grovt på alla dessa år..så händer det på ett jaktprov..Och det var bara att lyfta på hatten och sätta sig i bilen och fortsätta till Mittådalen..Hoppas slippa se ett sådant hjärnsläpp igen..

Jägers uppfödare Pål Toresen med fru Marianne tog sig en tur till Sverige och kom lagom för att höra ett klingande skall från Jäger …

familjen Toresen…m Jäger

Vårprov i fjällen med tungt före..

Vi fick möjljighet till att släppa hundarna på fjället en dag innan provet och testa både oss och hundarna på föret men framförallt att försöka finna fågel. Denna dag bjöd fjället på blåst och riktigt dåligt före. Hundarna simmade stundtals omkring i slänterna. Att det skulle gå att genomföra ett jaktprov trodde nog ingen av oss då..

Föret höll inte alls för hundarna första dan..

medans snöstormen ställde till det nästa dag..

det låg ett fjäll där bak som syntes ibland..

ett av kämpande ekipage uppför fjället

Men. Det visade sig att föret skulle bli det minsta bekymret de två första dagarna. Det blåste och snöade så hårt att jag utan ett stavtag lyckades åka uppför fjället med vinden i ryggen bitvis. Det snöade och blåste så kraftigt att vi fick bryta ett av Jägers släpp för att ta oss längre ner. Dag två bjöd stundvis på mycket hård blåst men som tur var ingen snö, tvärtom tittade solen fram då och då..och det var en mycket angenämare skidtur på flackare mark den dan.

hade hemlängtan i slutet på dan..

Endast två hundar på tre partier lyckades gå till pris på fredagen och de fanns i mitt och Jägers parti. Fåglarna var oerhört skygga och svåra, och hundarna hade det stundvis mycket tungt i snön. Att stanna och fika var inte att tänka på, det blev en halv smörgås på gående fot för min del den dan.

Jäger hade aldrig chans på fågel under fredagen men jagade hela tiden på trots att det tog emot och var mycket lydig, , det var den Jäger jag är van vid, och han fick fin kritik. Det är jag glad för. Det var Lisa Danielsson som dömde vårt parti. Oavsett om hundarna gick till pris eller ej denna dag så gjorde samtliga hundar en enorm arbetsinsats i dessa svåra förhållanden.

Jäger är en hane som är välbehårad med fina behäng på benen. Trots att jag klippt bort en del fastnade snön första dan så till den milda grad att han stundvis sprang med snöbollar stora som handbollar runt benen. Så på kvällen togs saxen fram och all päls på benen klipptes bort, det tog emot men Jäger njöt dan efter på fjället.

Domare Lisa Danielsson

När väckarklockan ringde 05.15 på lördagen var ialla fall inte jag sugen på att gå ut på fjället med gårdagens storm i färskt minne..Men ut på fjället kom vi och vilken härlig dag vi hade. Det var Lars Thulin som dömde och det var lika trevligt att lyssna på hundarnas kritiker även denna dag. Det var kallt och mycket blåsigt på morgonen men härliga hundar fick jag se i vårt parti som jagade och var lydiga. Under båda dagarna som jag gick prov så var det en fröjd att se förare som förde sina hundar tyst och mycket lydiga hundar.

En mycket trevligare vy på lördagen..

Föret höll inte riktigt för hundarna när solen kom fram och dom fick slita hårt stundtals för att ta sig ända uppför slänterna. En hund gick till pris i vår grupp, Jazzamarkens Frode, en mycket trevlig hund att se.

Oturen grinade mig och Jäger i ansiktet denna dag. Han hade chans på fågel vid ett tillfälle i stark medvind som lättade för honom precis när han vände upp i vind och han hade denna dag en släpptid runt två timmar för att verkligen få chansen att finna fågel och han slet på i samma tempo i det tunga föret hela tiden, nyttjade vinden och fick med sig mycket terräng.

En härlig kompis och jakthund som denna helg slitit hårt..Jäger..

De gånger han markerade fågel i sista släppet fanns tyvärr ingen hemma. Det visade sig senare att just den sista biten där också fåglar suttit redan blivit avsökt av ett ekipage som lämnat gruppen på väg till bilen med fågeltagningar som följd.

Det tog också ifrån Jäger en sista möjlighet till ett förstaprisbetyg, besvikelsen är stor. Ledsamt att råka ut för, som jag hoppas aldrig händer igen – för någon.

Prov kan gå åt fanders av olika skäl. Det vet vi men alla ska ha en hygglig chans. Man lägger inte bara tiden på fjället den dan, åtskilliga pengar har gått till stuga och resa mm.

När det gäller min hund är jag mycket nöjd efter två dagars fjällprov. Han har visat en sida som jag sett vid ett flertal tillfällen och som jag värderar mycket högt. En enorm jaktlust, motor och en innerlig vilja att göra rätt, trots att det tar emot – En jaktklok kämpe som kommer igen.

Det är alltid lika trevligt att komma upp till jämtland västernorrlands lokalklubb och deras prov. Så även denna gång. Bra ordnat på alla sätt m bra information. Likaså de domare som dömde detta prov. Mycket trevligt att lyssna på båda dagarna och trevliga timmar ute på fjället.

Superbra ordnat på alla sätt!

Att få hundarna att dricka ordentligt är ju alltid

något man bekymrar sig för. Denna gång hade jag tagit med Bozita Tetra ut i marken som jag hällde i vattnet och vattenskålen och Jäger drack som han aldrig gjort förr efter släppen. Något fler kommer att testa nästa gång misstänker jag…

På söndagen åkte vi från vintern och hem till våren. Det var 18 plusgrader hemma kl fem på eftermiddagen och krokusarna stod i full blom i rabatten. Det var också oerhört gott att krama mina barn..

20110404

Vårprov och fältträning…

Så blir det vårprov trots allt i Mittådalen. Härligt!

Vi hoppas på kalasväder och bra före och bra med fågel…

Övriga familjen stannar hemma medan jag och Jäger styr kosan mot fjällen om ett par dagar. Hur ska nu detta sluta..

Fältträning var vi iväg på ett par stycken igår på mycket fina marker. En välbehövlig dag för att se hur lydig Jäger och övriga var..och visst fanns det hopp. Var nöjd m Jäger på fältet och lite finns det allt att fila på för både mig och Jäger. Men han var lydig på fågel och skötte sig bra. Det har blivit en del skidåkning i vinter men kanske inte så mycket lydnad, men jag var mycket nöjd med dagen. Var också kul att få se Jacksonavkomman Prästgårdens B-Frodo in action. En mycket flott stil..och korthårstiken Iza skall det bli mycket kul att följa. Vilken härlig fart och vidd…En go dag med andra ord..

Nedan lite bilder från helgen..ses bäst i helskärm.

20110402

Bildgalleri Rogstabergets Samantha Fox m valpar.

Fick härliga valpbilder på Foxie m valpar.

Foxie är ju halvsyster med Jackson då de har samma mamma, Rogstabergets Jackie Shannon.

Anders och Anette Lindberg som äger henne har ingen hemsida ännu men väl ett härligt bildgalleri med valparna och tiken..

Håll till godo..

För frågor om dessa valpar kontakta:

0911-69078 el. 070-3749637 Email:lindbergaren75@hotmail.com

Blivande jaktkompisar…

20110401

Hedängens Goretti…

e. Rogstabergets Jackson Browne u. Rotuas G-Tindra

20110331

Så äntligen kom våren!

Även om snön ligger kvar på fälten och skogsvägarna så håller vintern sakta men säkert på att tappa greppet även i Gantarås. Fick ett par härliga bilder på Jäger och Vinna när de lekte igår..

Smyg….

Attack..!!

Bit!

Bäst att akta sig…

20110327

Vårprov..eller inte vårprov..

Just nu verkar det inte så..

Redan i höstas var vi ett par stycken som bestämde oss för att ta oss upp till Mittådalen för att starta hundarna på vårvinterprov. Senast jag var uppe på ett sådant trodde jag nog aldrig att jag någon gång igen skulle våga mig på det..Skidåkning är som dom flesta i min bekantskapskrets vet, inte min starka sida.

Det året hade jag lånat skidor och så mycket som jag ramlade denna dag, har jag nog aldrig ramlat under min livstid. Det gick an de dagar vi utgick från bilen och skidade ut på fjället. Men när vi skulle tolka efter skotern nästan en mil upp..Då var det inte roligt att heta Wängvik. Jag ringde uppifrån fjället hem till min äkta hälft väldigt uppgiven…han i sin tur skämdes och tyckte synd om alla de som dragits med i mina vurpor på vägen upp..Det åkte en stackare bakom mig i ledet som gång på gång fick smaka på snön i ett virrvarr av stavar och skidor och sista gången av ganska många som jag drog honom med i fallet kom det en ramsa där bakom som jag fortfarande minns ordagrannt..Det visade sig vara en aktiv i lokalavdelningen som gissningsvis var så “omtänksam ” och ordnade en plats på skotern på vägen hem för min del…Men min hund trivdes på fjället och hittade fågel.

Och trots denna upplevelse som faktiskt var helt underbar när man väl kom upp på fjället som denna dag visade sig från sin allra bästa sida. Solen sken på en klarblå himmel med plusgrader i luften..och jag hade färstvalla på skidorna..Det var en jobbig dag på många sätt.. Trots det så anmälde vi oss i år och har tränat och tränat på skidor. Men det verkar inte riktigt gå vägen. Man pendlar mellan hopp och förtvivlan. Först var det för få domare och många med oss riskerade att inte komma med, och när klubben efter mycket jobb fått till detta. Då öppnar sig himlen och vräker ner snö. Nu väntar vi på att det ska bli mildväder så att detta snötäcke kan sjunka ihop och frysa nattetid till en skare som håller för hundarna..Det låter långsökt…men vi håller tummarna…

Jacksonavkommor på prov..

Under veckan som gick så startade tre avkommor på särskilt prov på Dylta Bruk. Jäger skulle varit med men Nellie var sjuk här hemma så Kjell Svenberg m Prästgårdens B-Frodo fick förvalta platsen istället. Tre stycken hanar ur Jägers kull har ju startat på jaktprov tidigare. Denna dag var kullens enda tik med på Dylta. Lokkebergets Izzy m ägare Peter Engelbrektsson, Nyckelvattnets kennel startade på tikens första jaktprov. Det ville sig inte hela vägen men jag ser fram emot att se henne igen då jag vet att hon jagar jättefint. Även Lokkebergets Ice-Tip “Tippen” m ägare Janne Lindqvist var med. Svåra fåglar så här års är det som ställde till det lite för en del..Tippen lyckades ändå få till ett andrapris med fältbetyg 6. Grattis Janne!

Frodo fick med sig ett tredjepris hem efter en del otur och lite olydnad och det var en moloken husse som ringde efteråt.. jag håller tummarna för att det går hela vägen för er samtliga nästa gång…Tycker ni är suveräna som är så engagerade.

20110327

Kleiner Münsterländervalpar!

Jacksons halvsyster har fått valpar!

ROGSTABERGETS SAMANTHA FOX som är parad med Qourums Ilex. Samantha Fox kommer från stabila föräldrar med välmeriterad och frisk släkt både när det gäller jaktmeriter och utställning. En super trevlig tik som används i praktisk jakt och förutom sin fina jaktliga bakgrund har en utmärkt exteriör!

För info om dessa valpar ring Anders Lindberg som äger tiken: 0911-69078 el. 070-3749637 Email:lindbergaren75@hotmail.com

Grattis Jesper Hansen till ett andrapris på Dansk Münsterländerklubbs markpröve igår med egna avkomman Bjerge Åhs Janet Jackson! Pappa till denna trevliga tik är våran Jackson. Jättegrattis!

Ytterligare en avkomma startade Prästgårdens B-Approx som tyvärr inte fick till det denna gång.

Bjerge Åhs Janet Jackson Foto: Anja Ylönen

En helg med mycket hund både lördag och söndag är tillända. Lördag innehöll en heldag med Västsvenska vorstehklubben med utställning, klubbmästerskap i apportering och årsmöte m lunch.

Jag hade anmält Jäger och Vinna till utställningen som Bosse Wallin dömde.

De senaste tre åren har Jackson blivit BIS1 på denna utställning och då också erövrat jaktjournalens BISpris och fick i år njuta av lugnet vid sidan om ringen och lämna över flaggan till Lennart Gullberg och hans vinstrika korthårshane Björnkärrets Graf Sigfried som blev BIS1.

Lilla Vinna som nu är drygt fem månader slutade som BIS1 på sin första utställning med den härliga kommentaren “En delikat valp”! Det var en väldigt glad matte som först två dagar innan utställningen kom på att börja utställningsträna Vinna… Hon uppförde sig exemplariskt! Jättekul!

Niemiapajan Vinna Browne, BIS1 valp

Jäger var anmäld i jaktklass där fyra hanar deltog. Prästgårdens B-Frodo, Prästgårdens B-Atlas, Qourums Grip och Jäger där dock ingen lyckades erövra det eftertraktade certet. För Jägers del blev det Very Good med väldigt bra kritik. jag är nöjd.

För münstrarnas del deltog två avelsklasser, Jackson och Rödhammerens Cirka som delade tre av avkommorna förutom Frodo och Atlas också Prästgårdens B Tyra, förutom dessa gemensamma deltog Jäger. Båda grupperna fick HP och Jacksons grupp placerades etta och Cirkas tvåa.

Jag fick också nöjet att visa två hundar till, Prästgårdens B-Tyra som har Jackson som pappa. Tyra fick sitt sista cert, så jag tror att ägarna var mer än nöjda..Jaanas trevliga korthårstik Birkeskogens Iza som jag även visade fick fantastiskt fint omdöme samt “en mycket lovande tik för framtiden”. Grattis Jaana till en härlig hund!

Prästgårdens B-Tyra

Birkeskogens Iza

Inga hanar fick konkurrera om bästa hane så den som tillslut fick ta emot BIRrosetten var Ingrid Olofsson, Hedängens kennel med egna avkomman Hedängens karma blott 10månader!, som har Jackson som farfar. Karma blev dessutom BIS3! Stort grattis Ingrid & Tomas!

Jackson blev klubbmästare i apportering

Jackson fick allt vara med på ett hörne till. Kan inte låta bli att ta med honom när det är apporteringstävling..absolut bästa han vet..På två minuter skall så många vilt som möjligt bärgas in och rovvilt ger pluspoäng. En uppskattad tävling där de flesta av klubbens medlemmar brukar delta. Det var en fröjd att se Jackson leverera in viltet alldeles överlycklig..Jäger var allt med han också men hann inte riktigt med i Jacksons tempo..

Kurs hos Anders Landin

Var det idag med Vinna. I ett riktigt skitväder med snålblåst och snö stundvis, skulle hemläxan redovisas. Vi fick nog lite bakläxa samtliga av oss. jag som trodde att jag hade ett bra stopp på Vinna, misstog mig kraftigt och stod med lång näsa när hon for iväg som en oljad blixt utan tillstymmelse till att stanna..hem och träna! Men nyttigt och kul var det! Nedan bilder från helgens aktiviteter. Ses bäst i helskärm…

20110324

Vårprov i Danmark..

Medan vi här hemma väntar på att den eviga snön aldrig tycks försvinna så är det vårprov i Danmark i helgen. Två avkommor efter Jackson skall starta, danskt och svenskt. Hoppas att det blir ett lyckat prov på alla sätt!

Här hemma har vi kommit igång så smått med lite apportering igen efter vinterdvalan..Härligt! I helgen så bjöds det både på lite fågelträning och apportering. Det finns en hel del att fila på…men härligt att komma igång. Lilla Vinna var med och fick rapphönsdoft i näsan ute för första gången..Intressant var nog hennes slutsats..och en härlig syn..

Vinna 5 månader stod för rapphöns…en härlig syn…

Jäger..den som nog var gladast över att få komma igång..

Vi hoppas också att det skall bli lite ägg här hemma snart och att det kan bli lite fågel här hemma även detta år. Den hårda och långa vintern i år har tagit hårt på våra fasaner ute i marken. Det finns nog bara ett fåtal men starka kvar ute som klarat vintern..

20110318

Tavelpriset för Kleiner Münsterländer 2010

har tilldelats Rogstabergets Jackson Browne!

Jag är både rörd och tacksam mot alla valpköpare som startat sina avkommor efter Jackson på jaktprov och på så sätt bidragit till ett fantastiskt underlag för vår avel men också gett honom detta fina pris. Samtidigt står det en engagerad och seriös uppfödare bakom dessa avkommor som lägger ner stort arbete på att hjälpa och stötta sina valpköpare.

Detta pris är också lika mycket Eskil & Inga- Maj Anderssons (Rogstabergets kennel) samt Birgitta och Jan-olof Hahns pris. (ägare till Jacksons pappa Biggs vom Rugen End) Utan er hade vi inte haft förmånen att äga Jackson då ni äger hans föräldrar och också bidragit till en fin avel.

Är så oerhört tacksam för att ha förmånen att äga denna härliga hund som också verkar nedärva det vi själva älskar hos honom. Hans dresserbarhet, mentalitet, viltfinnarförmågan och hans innerliga vilja att vara alla till lags. Det är svårt att inte tycka om Jackson.

Han har nästan 20 stycken jaktprovsmeriterade avkommor efter sig samt ytterligare som startat på prov, som alla har del i detta pris. Till alla er säger vi TACK! Tack för att ni bidragit till att komma så nära avelsmålet för vår ras…

Idag blev det ett väldigt gott vin att skåla för Jackson, och Hampus fem år som också var med fällde kommentaren efter att jag berättat varför vi skulle skåla ” Fina goa Jackson…” undrar vem som brukar säga så här hemma…

foto:Anette Laursen

från Svenska vorstehklubben..

Priset utdelas av SVKs styrelse efter verksamhetsårets slut. Priset tilldelas föraren av den bästa hunden inom rasen Kleiner Münsterländer som lämnat avkomma som ligger närmast SVKs avelsmål. Utgångspopulationen är samtliga hanhundar och tikar med minst 6 avkommor som egenskapsbedömts i de fem nedanstående egenskaperna under den närmaste föregående 5-årsperioden. För dessa hundar beräknas för den närmast föregående 5-årsperioden respektive avelshundars samtliga avkommors genomsnittliga poäng i egenskaperna fart, vidd, reviering, följsamhet och vattenpassion avseende samtliga prov där dessa egenskaper bedömts. Härefter beräknas för varje avelshund medelvärdet för varje enskild egenskap hos de berörda avkommorna. För varje egenskap beräknas sedan skillnaden, i absoluta tal, mellan avelsmålet och det faktiskt uppnådda värdet. Avvikelsen från idealvärdet för samtliga egenskaper adderas och den avelshund som härigenom ligger närmast idealet, d.v.s får den lägsta summan, är högst kvalificerad. Vid lika delas priset.”

20110313

Jacksonavkommor till pris i Norge..

Grattis Oddrun Runde och Harald Bruflot!

Fick ett väldigt rörande och roligt telefonsamtal nu ikväll från Norge om Jacksonavkommor som varit på jaktprov på höjfjäll…. Det var från Oddrun Runde och Tor suleng. Oddruns hane PRÄSTGÅRDENS B-LYNG HAUK (efter Jackson och Rödhammerens Cirka..)har lyckats gå till pris i vinnarklass under gårdagen och fått 4VK på höjfjäll. Idag startade Hauken i AK och kunde kvittera ut ett 2AK. Hauken gick för ett förstapris men hade lite otur..nära nära..Jag lyfter på hatten. Vilken tjej och vilken hund. Det är Oddruns första stående fågelhund och till detta jaktprov hade Oddrun kört 80mil..enkel väg… Jag tycker det är fantastiskt vad hon och Hauken åstadkommit och bidragit med i Norge. Grattis Oddrun! Jag sitter rörd med ett stort leende fortfarande..Och stort grattis till Prästgårdens kennel!

Prästgården B-Lyng Hauk. Foto: Oddrun Runde

Tor Suleng var dubbelt lycklig. Hans ena tik Mira har tre valpar med Jackson som blir två år under våren och den ena tiken i den kullen B-FRÖYA hade fått 3UK på höjfjäll igår med sin ägare och förare HARALD BRUFLOT. Grattis Harald! Vet att Harald väntade länge på denna valp efter Mira och Jackson, känns kul när det blir så bra. Därmed är två av tre valpar i den kullen jaktprovsmeriterade och i Norge dessutom. Man ska också komma ihåg att münster i Norge går prov på helt andra premisser än i Sverige då både de engelska och kontinentala raserna går på samma prov och därmed bedöms på samma sätt. Inte helt lätt att gå till pris med de engelska ute i sök. Det vill till att ha en bra viltfinnare…

Tor Suleng har dessutom en dotter efter Mira som är från Miras första kull, A-Lynna som nu är dräktig med Hauken som pappa. Tor var mer än nöjd. Vid intresse av en valp från denna kull som föds om ca två veckor, kontakta Tor Suleng: tosule@online.no

B-Fröya, foto: Harald Bruflot

20110310

Tänk att det idag redan gått tre år sedan vår virvelvind Jäger föddes..Tiden går fort..

20110306

En härlig söndag i Landvetter..

med goda vänner har jag & Vinna haft. Gemensam hundträning stod på agendan så att man kan få lite störningar i träningen till skillnad från hemma där allt fungerar superbra. Vi höll till på isen på ett tjärn och vid ett flertal tillfällen så smällde det i isen med sprickor som kom farande att man helt klart funderade på om isen verkligen var så tjock..jag och Vinna höll oss för säkerhets skull så nära land det gick..Ett par trevliga timmar som gick fort och obligatorisk fika såklart med grillning..

nedan ett par bilder från en härlig marssöndag..

20110228

Vinna har varit på kurs..

En intensiv helg är tillända med mycket hund och uteaktiviteter med familjen. Jag och Vinna åkte på lördag morgon till Anders Landin och det första kurstillfället för våren. Blandade åldrar var det men mycket trevliga hundar och förare. Vinna var yngst och det blir nyttig miljöträning för henne. Ser fram emot en mycket givande vår. Är mycket försiktig och går varligt fram med henne som är såpass mycket yngre än övriga i gruppen. Det som vi lägger tid på när de är valpar är att stoppet och inkallningen fungerar tidigt och jag tycker att det redan nu fungerar riktigt bra med Vinna. Det klarar man sig ganska långt på ihop med apporteringen senare…

Det som är bra med Anders kurser är att man får mycket uppslag på att träna på olika sätt. Man blir lätt enkelriktad och fantasilös när det gäller att komma på olika lösningar. Har redan fått ett par stycken där jag skall utnyttja Vinnas fixering vid mat när jag tränar inkallning..Är mycket nöjd med lördagen och ser verkligen fram emot att arbeta med denna härliga glada valp framöver. Det var en trött liten Vinna som la sig i fåtöljen när vi kom hem..

Helgen har också bjudit på pulkaåkning m barnen och skidåkning med hundarna. Det senare slutade med tidernas vurpa igår och sviterna idag gör sig rätt påminda. Båda hundarna njuter av att följa med, dock tror jag att Jäger njuter mest. Han är urstark och ger allt, men glömmer i gengäld att lyssna och hans matte bakom som håller balansen dåligt har gjort ett antal vurpor denna vinter..Men kul är det och bra motion får jag och hundarna..Men idag gör det ont..Nedan lite bilder från helgen som varit..

20110221

En lydig valp..

är Vinna i mångt och mycket förutom när det handlar om mat och höns..fast höns är nog också mat i hennes ögon fortfarande..

Hon är bedrövligt fokuserad på mat hela tiden och tar alla chanser till att stjäla såväl kattens som hundarnas mat. Till och med Jackson har tuffat till sig det sista och börjat försvara sin mat..till min glädje. Men i övrigt så är det en väldigt rolig valp att lära känna. Jag kan se väldigt mycket av Jackson och Jäger också för den delen i henne i sin oerhörda vilja att lära sig och göra rätt och att hon är så otroligt social. Helst av allt vill hon tillringa kvällarna i soffan i min famn..Det enda vi tränat på alldeles för lite är att gå i koppel. Då vi bor som vi gör är hundarna alltid lösa den här årstiden. Det har vi tränat på den senaste veckan och att busa med och hämta dummies. Ett stort intresse för att bära och lämna saker har Vinna till min stora glädje..

En liten domherre höll till alldeles i närheten av oss under förmiddagen..

20110220

En helt underbar helg har vi haft här hemma med mycket utevistelse, en härligt god viltmiddag m goda grannar, skidåkning, pulkaåkning och hundaktiviteter..

Ikväll är man rätt mör men mycket nöjd. Fick bland annat besök av Alleborgs och tog en härlig härlig tur på skidorna med alla sex hundarna. Var en riktigt go syn när sex münster rumlade runt i snön..Jag och Hampus passade också på att ta med oss pulkor och hundar ut och kameran var med ut den med. Helt plötsligt stod både Jäger och jackson vid ett träd med en undrande Vinna bredvid..Det visade sig att en fin fasantupp tryggt satt däruppe och iakktog dem..Jättekul att se att någon fasan klarat den stränga vintern..Idag for hela familjen ut m goda vänner i skogen och ut över myrarna på skidor här hemma med Hampus i hundpulkan efter hundarna och Nellie fick tryggt åka i bärstolen på KG´s rygg. En underbar eftermiddag fick vi med härlig fikapaus ute på myren i solskenet. Som tur var var inte kameran med idag. Det var inte många minuter jag stod på skidorna innan vurpan återigen var ett faktum..Hampus tyckte jag ska träna mer för att inte vara så pinsam..Men härligt var det och det var en nöjd familj som kom till en sällskapsjuk Vinna..

Nedan ett axplock från helgen..ses bäst i helskärm..

20110215

Dvärgbandsmask i Sverige..

Har vi länge varit förskonade ifrån, men som nu är ett faktum i och med att man hittat det på räv i Uddevalla här i Västra Götalands län. Även om det är ett fåtal så är det trist och otäckt att hundarna kan överföra det till oss människor och inget vaccin finns för att skydda oss.

Kom direkt att tänka på att det i allra högsta grad kan drabba framförallt jakten men också vår verksamhet med hundarna som i provverksamheten inkluderar räv. De vanliga eftersökgrenarna gjordes ju om för ett par år sedan då vikten skall vara mellan 3,5-7kg, så gås och hare funkar ju. Däremot säger reglementet i fullbruksprovet att rävsläpet skall vara just räv. Är i dagsläget inte så sugen på att varken låta mina hundar apportera varken nyskjuten räv eller på träning. Det verkar som om parasiterna kan överleva vanlig infrysning så de liken som ligger i vår frys åker nog ut vid nästa frysrensning. Skall bli intressant att följa kommande undersökningar av rävar såväl som diskussionerna i klubben framöver. Men trist och otäckt är det.

NUCH NJ(K)CH Hoegstoft Blink årets KLM i Norge!

Stort grattis Astrid! Det var ni värda!

NM lavland 2010 1VK m ck..

Jag har haft nöjet att träffa Blink och se henne jaga och hon används såklart i praktisk jakt. Farten och vidden är härlig att se. Tiken gick med hög näsa hela tiden och hanterade fågel på ett utmärkt sätt. Har haft förmånen att också få se en kullsyster, Bila som arbetade på exakt samma sätt och lika lydig. Tiken har ett förstapris i AK skog.

Och fick under 2010 ett förstapris i Vinnarklass m ck på höjfjäll samt ett förstapris i Vinnarklass m ck på lågland(fält).

Något hon är ensam om i dagsläget bland KLM i Norge. Till skillnad från Sverige så går KLM tillsammans med de engelska raserna på jaktproven. Inte helt lätt att hävda sig med andra ord och det är orsaken till att många duktiga münster inte rikigt får till det på jaktprov. Blink väntar just nu sin första valpkull med en dansk godkänd hane, Fuglevangs Hector. Är ni intresserade av en valp så kontakta Astrid.

20110213

Hundträning..

En helt underbar vinterdag har vi haft idag m sol och massor av frisk luft. KG har varit m grabbgänget i Värmlands djupa skogar hela helgen och tittat på svenska rallyt. Kallt har dom haft men med en varm brasa och mat och annat innanför västen var det nog ingen i gänget som frös mer än den som var chaufför för dagen..

Med Hampe hos kompisar tog jag med mig nellie, Vinna och Jäger för att träna lite ihop m goa vänner och deras hundar idag. Vinna behöver all miljöträning hon kan få och det var nyttigt. Lite tränat blev det för hennes del och Jäger fick sitt på de öppna vidderna innan en välförtjänt fika intogs i solen innan det bar hemåt igen. Äntligen! Nu är man sugen på att komma igång med hundarna igen. Om ett par veckor skall Vinna börja på kurs, skall bli riktigt kul.

ses bäst i helskärm..

20110209

Sjukstuga har det varit hos oss sen början av januari och är det fortfarande. Barnbaciller är livsfarliga..Idag fick vi äntligen lite frisk luft och det var välbehövligt att komma utanför gårdsplan en stund både för två och fyrbenta…

När vi valde Vinna så valde vi den vildare av valparna och så är nog fallet fortfarande. Det är en ulv i fårakläder, men en härlig sådan. Hon gör fortfarande skäl för namnet Blixten som hon gick under hos uppfödaren. Att vi dessutom varit sjuka länge har inte gjort saken bättre. Det har varit mycket soffliggande för deras del den sista tiden. Både hon och Jäger har varit uttråkade och har levt rövare här hemma sista veckan..Det var tre överlyckliga hundar som fick springa fritt ute på vallen idag..Än ligger det ett hårt snötäcke ute på nästan en decimeter men det var vår i luften och vi njöt..

Två som behövde röja av sig..

En ulv i fårakläder..Vinna 4 månader

Två goa polare Jackson & katten….

20110127

Kleiner Münsterländervalpar..

Valpar efter Jacksonavkomma i Norge..

2009 så fick vi ett mycket trevligt besök från Norge.

Det var Tor Suleng och hans tik A-Mira. En mycket trevlig tik som är välmeriterad i de norska fjällen. Mira fick tre valpar med vår Jackson som pappa. En av dem är redan jaktprovsmeriterad B-Buddy och de två övriga är på gång även de och valpägarna är jättenöjda.

Tor var så nöjd med resultatet att han vill fortsätta med Jacksons linjer då han skulle para Miras dotter A-LYNNA (e:Varg u: Mira)

Valet föll på Jacksons son PRÄSTGÅRDENS B-LYNG-HAUK som blev den första KLMhane i Norge att ta ett första pris på jaktprov. En mycket trevlig hane både mentalt och jaktligt. Ägare till “Hauken” är Oddrun Runde, Norge.

Denna kull tror jag blir spännande. Se även Tors artikel om Hauken på kleinermunsterlander.se

För frågor och mer info om kullen gå in på Norska Münsterländerklubbens hemsida eller Haukens hemsida

NORRLANDSBESÖK m valpplaner

..Hade vi tidigare i januari. Det var Marina Skotte från Tärendö, Xantemi´s kennel som med Malin Nyström, Bicados kennel var på genomresa efter att ha varit i Danmark och parat Marinas tik Xantemi´s Foxi med danska hanen Chip. Chip har en spännande stamtavla samt en mycket bra mentalitet. En lång lång resa gjorde Marina och jag håller verkligen tummarna för att Foxi blir dräktig. En genommysig tik som jag haft förmånen att träffa flertalet gånger och sett i praktisk jakt. Foxi var förövrigt nere hos oss i höstas på blixtbesök för att starta på fältprov och visade vilken enorm viltfinnare hon är. Tiken hittade fasan på fasan, även i områden där hundar tidigare sökt av. Det var en välförtjänt åtta Marina fick på Foxi den dan. Tror att det blir riktigt trevliga valpar i denna kull som jag ser fram emot att följa. För info om denna kull se kennelns nya hemsida.

20110121

Lilla VINNA har gjort sig hemmastadd här hemma hos oss och vi är så stormförtjusta i henne. En härlig liten krabat m mycket bus. Så här långt verkar det vara en ganska mjuk tikmen intresset för vilt finns där redan nu så det ska bli spännande att se hur det går framöver. I den vinter som varit och fortfarande är, har vi inte kunnat vara ute alltför långa stunder med henne och rumsrenheten har tagit längre tid än med vårvalpar. Men det går hyggligt med någon “olycka” då och då.

En egenskap en annan av våra fyrbenta (..Jäger..) lyckats lära henne på kort tid är att stjäla ägg i hönshuset..Dom sista dagarna har det varit mildväder och Vinna har kunnat vara ute en hel del. Varje gång jag vänt mig bort så har hon kvickt tagit sig in till hönorna och tagit äggen i redena..Jag kom på “båda två” när först Jäger krånglar sig ut ur hönornas ingång och efter honom kommer Vinna glatt med ett ägg i munnen…Nu är det hårdbevakning på hönshuset för att ta förövarna på bar gärning..Likaså fasanerna har fått påhälsning av en valp lite väl ofta i obevakade ögonblick. Så nog finns det jaktdjavul där bakom..

Social och glad mot alla är hon. Svansen viftar alltid. Hur härlig som helst. Under våren är det kurspremiär för Vinna så just nu tränas det “stopp” här hemma och det går förvånansvärt bra.

Det som inte får hända, hände dock igår. Vinna som är matfixerad hade järnkoll på att jag missade att stänga fodertunnan ordentligt och under ett antal minuter hade hon fri tillgång på torrfoder. Jag som är så noga med just det jämt. Efter kontakt med djursjukhuset fick vi rådet att avvakta m fri tillgång till vatten. Jag har tillbringat en orolig natt på soffan i natt bredvid Vinna och vatten har hon druckit..Men hon har mått ganska bra och i morse kunde vi avblåsa faran. Med tanke på hur magen såg ut fick hon nog i sig en del men jag hittade henne i tid i fodertunnan..Idag mår hon som vanligt. Lika hungrig och lika leksugen och förstår inte alls varför ingen mat låg i hennes matskål i morse..Tänk vad ett ögonblicks verk kan ställa till med.

20110110

Ett hundliv är kort..

Fick ett tråkigt besked från en god vän idag som haft en tung helg på många sätt då hon mist sin trogna fyrbenta jaktkompis. Susanna Mattson fick ta ett tungt beslut och låta Ripper (The Hazel Grouse A-Beretta) somna in. Det är den stora medaljens baksida att inte få njuta av dem så länge. Det är tungt att behöva ta ett beslut när dom borde ha många år kvar..

20110110

My Dog – fyra dagar Internationell utställning i Göteborg..

Så var helgen över. Har jobbat i Roburmontern i helgen på My Dog i Göteborg med mina härliga kollegor och träffat många många trevliga hundmänniskor.

Utställningen har blivit mer och mer en folkfest och samlingsplats för hundälskare. Hade inte anmält någon hund på TORSDAGEN utan hade nöjet att bara smita ifrån en stund och titta. Det var en ny domare som inte tidigare dömt münster, Ann Ingram och åtta hundar var anmälda. Två av Jacksons avkommor var med CONTRAMARKENS HATJO i unghundsklass fick ett reservcacib och ck. PRÄSTGÅRDENS B-TYRA fick ett cert. Grattis till er båda.

Strax innan münstrarnas bedömning fick jag för ett par minuter byta ras lite oplanerat..Jag fick ställa korthårstiken JAZZAMARKENS SISSI som fick sitt sista cert och reservcacib. Jättekul då tiken dessutom blev Svensk utställningschampion. Vilken tur att jag skötte mig.. Ägaren Seth Hammarström var mer än nöjd. Mitt i bedömningen kom TV och skulle göra ett reportage med domare Fredrik Norgren. Kände mig inte helt bekväm med kameran rullande..

På FREDAGEN hade jag anmält Jackson för skoj skull. Det var erfarna Ann Carlström som dömde klokt och korrekt och hade domarelev, Börje Johansson med sig. Väldigt intressant att lyssna när Ann dömer. Catharina Alleborgs egenuppfödda ALLEBORGENS WICKEVIRE blev dagens bästa valp med jättefin kritik och fick chansen att visa upp sig i stora ringen på eftermiddagen. Unge Hatjo var med även denna dag och fick ett förstapris likaså Tyra, dock inget cert denna dag.

Det är bara att prova igen.

Alleborgens Wickevire & Cattis i finalringen

Jackson blev tillslut BIR m jättefin kritik som jag blev mycket glad över,

” Fin helhet, maskulint huvud, utmärkta proportioner och det typiska uttrycket för rasen. Utmärkt hals & överlinje. Välkroppad, bra vinklad. Rör sig väl, bra päls & behäng. Försvarar väl sitt championat.”

granskning av Jackson

Vi fick chansen i stora ringen på eftermiddagen och plockades ut som en av sju men blev tyvärr inte placerade bland de fem i gruppen. Men det gör ingenting alls. Jag är jättenöjd ändå.

granskning av Hatjo av domare Ann Carlström – domarelev Börje Johansson

Under helgen så var hundcoachen Fredrik Steen på plats på mässan i montern mittemot vår. Supertrevlig.

Fredrik Steen m 100% av Roburpersonalen..mina goa kollegor..

Svenska Mässan hade detta år bokat in Ceasar Millan att besöka mässan på lördagen. Ett smärre kaos när alla 13 000 besökare skulle in och se denna omtalade man. Jag jobbade inte denna dag men mina kollegor hade en hektisk dag. Själva åt vi nyårsmiddag i efterskott med våra goda vänner, då Hampus hastigt blev sjuk på nyår. Älgfilén var mer än god..

Idag väntar besök ifrån de norra delarna av landet.. ska bli väldigt kul att ses.

20110106

Två goa kompisar..Vinna & Molly

bild tagen m mobil..

20110103

Gott Nytt 2011!

Så var det nytt år igen..Vi har haft en lugn nyårshelg hemma hela familjen. Nu ser vi framåt mot 2011 ochhoppas på ett bra år..

En summering av Wängviks 2010..

Allt material är Copyright ©huntingbrownes om inget annat anges